Sorozatban harmadszor nyert idegenben a magyar labdarúgó-válogatott

Mindenképpen kuriózumnak számít a magyar labdarúgó-válogatott vasárnapi 1-0-s győzelme Belgrádban Szerbia ellen, a Nemzetek Ligája B osztálya 3. csoportjában. Először is Könyves Norbert, a topolyai születésű, szerb–magyar kettős állampolgárságú csatár 31 évesen mutatkozott be, rögtön gólt lőtt, amivel sorozatban harmadik idegenbeli meccsét nyerte meg együttesünk. Ilyesmi időtlen idők óta nem fordult elő.

A bravúros 1-0-s magyar győzelmet követő sajtóértekezleten Marco Rossi szövetségi kapitány magasztalta játékosai hozzáállását.

– Nagyon örülök az eredménynek, elégedett vagyok a teljesítménnyel. 65-70 percig gyorsabbak voltunk, agresszívabbak, mint a szerbek. Nagyon tetszett a letámadásunk. Szünet után már voltak nehézségeink. Lehet, hogy az első félidőben lebecsültek bennünket, de a másodikban már semmiképpen. Érdemes megnézni a játékosok nevét és értékét. Persze szerencsénk is volt, bár Holender Filip is rúghatott volna gólt óriási helyzetben, így megérdemeltük a győzelmet. Erre az eredményre és a játékosokra büszke vagyok, a magyar szurkolók is igazán büszkék lehetnek.

– Ez már a harmadik győzelmünk idegenben egymás után, a törökök és a bolgárok elleni siker után. Mi ennek az oka? – kérdeztük a kapitányt.

– A fociban sosincs egyetlen ok, de a legfontosabb a hozzáállás. Az én játékosaim focizni akarnak, nem csak védekezni vagy a rögzített helyzetekre várni. Már bátran merünk támadni! Az európai fociban az edzők között én csak egy senki vagyok, de a pressing, a fizikai kondíció, a győzni akarás, és persze a technika csodákra képes. Tudom, nem vagyunk egy súlycsoportban a szerbekkel, de ha a lelki és fizikai tényezőkben jobbak vagyunk, akkor nyerhetünk, ahogy ma is sikerült. Ismétlem, megérdemeltük a győzelmet, jóllehet a szerbeknek is volt két-három óriási helyzete és egy kapufája.

– Mit mondott Könyvesnek a meccs előtt, miért döntött úgy, hogy kezdeni fog a veterán újonc?

– Remélem, mindenki tisztában van azzal, hogy amióta én vagyok a kapitány, 45 000 kilométert utaztam az országban, hogy mindenkit jól megismerjek. Egyébként ma láthatták, ha Szalai Ádám nincs a pályán, mennyivel nehezebb a dolgunk. De vissza Norbihoz: ő igazi harcos, és nem véletlen, hogy én ilyen játékosokat hívok meg a válogatottba. Szerbiában született, és benne van ez a mentalitás, hogy sohasem adja fel. Megkérdeztem tőle, tíz napja gondolta-e volna, hogy Belgrádban győztes gólt rúg, és ő természetesen azt felelte, hogy dehogy gondolta.

Mi viszont egyre többet gondolunk arra, hogy a szerdai, Oroszország elleni Nemzetek Ligája-összecsapás után november 12-én, a Puskás Arénában legyőzzük Izlandot, és eljutunk a részben hazai rendezésű Eb-re.

(Ch. Gáll András)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/marco-rossi-buszke-vagyok-a-jatekosokra