Szabó Máté az U21-es válogatott összetartásának tapasztalatairól nyilatkozott.

A koronavírus-járvány keresztülhúzta a jövő évi Európa-bajnokságra készülő U21-es válogatott terveit. Gera Zoltán csapata egy tíznapos összetartás zárásaként kedd este Szlovéniával játszott volna edzőmérkőzést, ám az Eb-társházigazda keretében történt fertőzések miatt a szombathelyi találkozó elmaradt.

A korosztályos magyar csapatnak Szabó Máté is tagja volt. Szélsőnk csalódottan vette tudomásul, hogy nemzetközi megmérettetésre ezúttal nem volt lehetősége a válogatottnak, elmondása szerint azonban az edzőtábor rendkívül hasznos és eredményes munkával telt.

“A szeptemberi összetartás kezdete óta nagyot léptünk előre, sok mindenben fejlődtünk” – fogalmazott Szabó Máté a BudafokiMTE.hu-nak. “A csapatjáték sokkal gördülékenyebb, ami annak is köszönhető, hogy a 3-5-2-es felállásról négyvédősre váltottunk, ami jobban fekszik nekünk. Ráadásul egyre többen játszunk stabilan az NB I-ben. Fontos az is, hogy a válogatottnál hasonló módon támadjuk le az ellenfelet, mint például Budafokon, így nekem is könnyebb végrehajtanom azt, amit Gera Zoltán kér tőlem. Most már hosszabb ideje tagja vagyok a keretnek és mondhatom, otthonosan érzem magam.”

Az igazán nagy dobás azonban még hátravan. Jövő márciusban a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon bizonyíthatnak a fiatalok. Szabó Máté reméli, addigra még jobban összeáll az U21-es csapat, amelynek ő is alapembere lesz. Ennek feltétele, hogy a BMTE színeiben jól és eredményesen futballozzon.

“A nyári felkészülésem nem úgy sikerült, ahogy terveztem, ám úgy érzem, azokon a mérkőzéseken, melyeken lehetőséghez jutottam, meg tudtam mutatni, hogy miért vagyok itt az élvonalban” – mondta 21 éves szélsőnk. “Persze vannak még hiányosságaim, a kapu előtti helyzeteknél és védekezésben is fejlődnöm kell. Minden nap azért dolgozom, hogy jobb játékos váljon belőlem. A gólokkal egyelőre adós vagyok a szezonban, de igyekszem türelmes maradni. Az újévi fogadalmaim között szerepelt, hogy stabil tagja leszek a válogatott keretének. Ez hatalmas motivációt jelent, mint ahogy az is, hogy a magyar szurkolótábor előtt pályára lépjek az U21-es Európa-bajnokságon.”

A magyar korosztályos együttes a tervek szerint legközelebb novemberben találkozik.

forrás: http://www.budafokimte.hu/hu/fokozatos_fejlodes_fokuszban_az_eb_20201013