Tavasszal nálunk kezdi a hulladékbegyűjtést az FKF

Idén már nem lesz lomtalanítás a kerületben, az FKF Zrt. ugyanis a tavasszal járványügyi okokból elmaradt akciót időhiányra hivatkozva csak gyűjtőpontos megoldással kívánta pótolni. Ez azt jelentette volna, hogy a lakosság néhány megjelölt gyűjtőhelyen helyezhette volna el a használaton kívüli tárgyait. Ezt végül az önkormányzat és a közterület-fenntartók közös terepszemléje után elvetették. A képviselő-testület eközben úgy döntött, hogy a főváros illetékeseitől teljes értékű lomtalanítást kér a felajánlott gyűjtőpontos helyett. A kerületi önkormányzat és az FKF Zrt. hosszasan tárgyalt a probléma megoldásáról.

A napokban Kiss Tibor hulladékgazdálkodási főigazgató és Karsay Ferenc polgármester újra egyeztetett. Ennek eredményeként Budafok-Tétény ígéretet kapott arra, hogy a 2021-es tavaszi fővárosi lomtalanítás a XXII. kerületben kezdődik majd. A lakosságnak ugyanakkor idén megnövelt mennyiségben lesz lehetősége lomokat leadni az FKF Zrt. hulladékudvarán. Az FKF Zrt. korábban bejelentette, hogy 400 kilogrammos limitig fogadnak be lomokat a kijelölt hulladékudvaraikon minden olyan kerület lakóitól, ahol elmaradt a teljes körű lomtalanítás, ez a XII., a XV., a XVI., a XXI. és a XXII. kerületet érintette. Budafok-Tétényben azonban a polgármester tárgyalásainak köszönhetően ezt a keretet is megemelték, így nálunk minden háztartás több mint egy tonna (összesen 1200 kilogramm) lomot adhat le a Nagytétényi út 355. szám alatt található FKF-hulladékudvarban

Ehhez csak személyi igazolvány, lakcímkártya és a szemétszállítási díj befizetését igazoló dokumentum szükséges.

Budafok-Tétény polgármestere a korábbi személyes egyeztetést követően már szeptember elején levélben kereste meg az FKF Zrt.-t a pandémia miatt elmaradt tavaszi lomtalanítás pótlásának ügyében. A kerület vezetése szerette volna, ha sikerül idén pótolni a tavasszal elmaradt teljes körű, házhoz menő lomtalanítást, az FKF Zrt. azonban arra hivatkozott, hogy ennek lebonyolítására az esős és havas időjárás beálltáig nem lesz idő minden városrészben. Kiss Tibor hulladékgazdálkodási főigazgató válaszlevelében felajánlotta, hogy Budafok-Tétény a 2021-es tavaszi akció keretében az első kerületek között lehet, ahol az FKF elvégzi a lomtalanítást. Ezenfelül az idei évben elmaradt teljes körű, házhoz menő lomtalanítás miatt a közterület-fenntartók háromszorosára emelik a júliusban bevezetett kompenzációs csomagban foglalt háztartásonként leadható hulladékmennyiséget a hulladékudvarukban. A kerületnek végül erről sikerült megállapodnia a közterület-fenntartóval.

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/megallapodas-a-lomtalanitasrol