Sokat ülsz az irodában, amit este otthon a tévé előtt ülve pihensz ki? Mozgás szegény életet élsz? A derék táji izmok rövidülésre hajlamosak, ezért ha nem is sportolsz rendszeresen, akkor is figyelmet kell rájuk fordítani – másként a derék fájdalmak mellé idővel durvább gerincbántalmak is párosulhatnak.

Homorítás-domborítás
Ereszkedj négykézlábra, csípőszélesen legyenek térdeid, karjaid váll szélességben, kézfejeid pedig előre nézzenek. Koncentráltan az alsó csigolyától kiindulva kezdj domborítani, mikor minden csigolyán “átgördültél”, lógasd lefelé a fejedet.

Néhány másodpercig tartsd meg a pózt, majd szintén csigolyáról csigolyára homoríts be és emeld fel a fejed a végén! Legalább 15× ismételd.

Evezés
Feküdj hasra, karjaidat nyújtsd ki előre, lábaid is legyenek párhuzamosan nyújtva. Ellentétesen emelgesd a karjaid és lábaidat. Nem kell eszeveszett tempót diktálni, menjen ebből is legalább 15 ismétlés.

Felülés
Bizony. Lévén, hogy az erős hasizom terhelést vesz le a derékról, ez a gyakorlat erősen ajánlott. Hogy hatása is legyen, legalább 30-at csinálj belőle – de ne ess át a ló másik oldalára.