Ahogyan arról már korábban írtunk (itt), a letűnt korokban is nagy kultúrája volt a sült kolbászoknak. Eredetét sokan sokféleképpen bizonygatják ennek függvényében, ám nevének kialakulása talán közelebb visz minket a valósághoz! 

Tudtad, hogy a Római Birodalomban a kolbászárusok saját hordozható sütőikkel rótták az utcákat, hogy az éhes népet friss sült kolbásszal etessék?

Anyanyelvükön őket botulariusokként emlegették, portékájukat pedig tomaculumként.

Ugyan a mai sült kolbászhoz volt hasonlatos, ám hústartalma nem vetekedhet korunk szaftos sült kolbászáéval! Ami viszont már ténylegesen disznóhúsból készült, az a lucanica névre keresztelt sütni való kolbász, Lucania ihlette – ami viszont egy olasz város.

De ha csak élvezni szeretnénk az ízeket, akkor esszük tovább a legfinomabb sült kolbászt, amit a magyarok készítenek a legjobban!