Szabad tűzön készült ételek, grill és bbq a Duna-partján, kellően messze a város zajától.

Béke, nyugalom, csönd, lassan hömpölygő Duna, sok-sok zöld és egy újhullámos pecsenyéző, ahol a belvárosból kiszabadult Sajben Csabi a kolbászok mellett különböző vagány szendvicseket készít, hétvégén pedig limitált számú különlegességekkel várja a vendégeket.

A budafoki Duna-part legszebb részén, a tavaly elkészült Dunafok szabaidőpark és a bicikliút tőszomszédságában tavaly nyáron nyitott meg a DP BBQ. A Siófokon lévő Déli Part BBQ kistestvére hasonló koncepcióval indult, mint a balatoni egység, de tavaly nyáron még túl frissek voltak ahhoz, hogy a tulajdonos, Kertész Ákos megmondja, hová fut majd ki a történet.

Idén tavaszra nagyjából körvonalazódott a terv, a megvalósításhoz pedig harcostárs is akadt – a belvárosi pörgésbe belefáradt kolbászmester, Sajben Csaba személyében. Csaba csinált már belvárosi kolbászozót, lett első díjas a csabai kolbászteszten, belekóstolt a fine dining közeli világba az Innióban, legutoljára pedig a Toprum séfjeként találkozhattunk vele.
A pörgősebb, belvárosi élethez képest egy egészen más irányba fordult idén kora tavasszal, mikor a XXII. kerületi, Duna-parti barbecue büféhez állt.

A párosítás egyébként tökéletes: Ákos nagyjából úgy viszonyul a barbecue-hoz, ahogy Csabi a kolbászokhoz, vagyis egyikük sem ismer kompromisszumot. Bár mind kolbászozóba, mint barbecue-technikával készült húsokra építő büfébe belefuthatunk Budapesten – viszonylag gyakran – a jó minőséget azért nem annyira egyszerű megtalálni. A DP BBQ-ban azonban két, szakmáját szerető, ismerő és tisztelő ember rendezkedett be, így nem csoda, hogy a húsok és a hétvégi különkiadás sem hagy kívánni valót maga után.

A DP BBQ csütörtöktől vasárnapig van nyitva, ezen a négy napon egy öttételes alap étlappal várnak mindeknit, szombaton, vasárnap pedig Csabi kreativitásán múlik, hogy mire számíthatunk. A fix étlapon burgert, bbq-szendvicseket és kolbászt találunk, de egy percre se higgyük, hogy a megszokott strandos-kifőzdés minőséggel akarják kiszúrni a szemünket. Már a maga letisztult, alapvetően konténerre emlékeztető, de egy egyszerű tetőeltolással és az oldalt felfutó szőlőlugassal kortárs restivé/pecsenyézővé/vízparti büfévé váló épület is arra enged következtetni, amire végül az életel kóstolása után jutunk: izgalmas, műfajteremtő helyre tévedtünk.

Egy hamburgert vagy pulled szendvicset nem olyan könnyű izgalmasra kihozni, főleg úgy, hogy nagyon sokan hódolnak ennek a műfajnak, és még többen gondolják azt, hogy ezek az alap amerikai ízek attól lesznek jók, hogy minél több markáns ízű, lehetőleg zsíros, csípős alapanyagot pakolnak beléjük. Csabi sajtburgere (2490 Ft) szemre egy retró darab, ízre viszont meglepően kifinomult, és ehhez nyilván köze van annak, hogy a jó minőségű buci és az angus marha egy saláta, a cheddar és a paradicsom mellett kapribogyós majonézt és paradicsomlekvárt is tartalmaz.

BBQ jérceszendvics (2490 Ft) pedig olyan, mintha egy jól megtermett Cézár-salátát kapnánk parmezános majonézzel, római salátával, savanyított hagymával és természetesen omlós csirkével, buciban.

A hét utolsó két napjában Csabi két-három ételt készít – ezek sokkal inkább éttermi ételek, még akkor is, ha ugyanúgy a fedett teraszon kapjuk meg őket, mint a szendvicseket. Ezeknek a hétvégi meglepetéseknek egyébként minden esetben van valami közük a barbecue-hoz, a pitboxhoz vagy a szabadtéri főzéshez, de egy sima birkapörköltnél Csabi jóval messzebre megy, volt már itt mohácsi káposztásköcsögben készült bajai halászlé és samott téglás pitboxban készült, zöldbabos-csülkös rákleves is. A mostani hétvégi special egyik része egy elképesztően szaftosra sikeredett rib-eye szelet volt, pirított parázskrumplival, savanyított római salátával, salottaropogóssal, shisho – vagyis kínai bazsalikom – pestóval. A savanyított salátától az étel egy kis nyárias, kovi-ubis, magyaros csavart kap, míg a shisho pesto miatt Ázsia felé kacsint egyet, mindezek mellett pedig végtelenül egyszerű és letisztult étel, ami azért meghagyja a húst a középpontban.

A hévége másik extrája egy dán feketekagyló volt – Csabi érkezésünkkor vette elő a szmókerből a masszív, cowboyos öntöttvas edényt, amiben a kagylók készültek, bizonyítván, hogy bár BBQ van a ház falára rva, itt tényleg minden terítékre kerülhet, ha a grillhez, nyílt lánghoz, szmókerhez vagy pitboxhoz köze lehet. A fekete kagylókat egy krémes, sűrű, citrusos beurre blanc-ban – vagyis francia vajmártásban – úsztak amelyben Csabi olívára cserélte a vajat. A töppesztett paradicsomok egy kis mediterrán színt adtak az ételnek, az üvegesre sült szalonnakockák pedig egy olyan belga-breton csavart, hogy majdnem flamandul kezdtünk társalogni, míg a maradék mártást tunkoltuk a pirított kovászos kenyérrel.

A pici konyha és az egyébként is pár asztalos, nyitott-fedett vendégtér miatt a hétvégi fogások limitált számban kaphatóak, összesen 20-30 adag készül belőlük – pont ezért van kiegészítésként a fix étlap hétvégén is. Az aktuális kínálatot a Facebook-oldalukon találjuk ha pedig kedvünkre való, akkor futás, mert kihagyni vétek, lemaradni pedig könnyű.

forrás: https://welovebudapest.com/