Molnár Janka egyre feljebb kerül egyéniben és csapatban is

A magyar válogatott megőrizte első helyét, így megnyerte június 20-án az atlétikai csapat Európa-bajnokság harmadosztályának (2. liga) bulgáriai versenyét, és feljutott a második vonalba. A feljutásban oroszlánrészt vállalt Molnár Janka, aki 400 méter gáton harmadik lett, majd a zárónapon tagja volt a győztes magyar 4×400 méteres váltónak. Janka egy héttel később az országos bajnokságon is remekelt, egyéni csúccsal győzött 400 méter gáton.

A bulgáriai Sztara Zagorában nemzetenként csak egy atléta indulhatott, így Molnár Janka főszámában, a 400 méteres gátfutásban állt rajthoz, és a litván Modesta Morauskaite (56,28 mp) és a szlovák Daniela Ledecká (56,36) mögött 56,81 másodperces idővel harmadik helyen végzett.

Másnap Janka befutó embere volt a 3:30,82 perces idővel győztes magyar 4×400 méteres váltónak, amelyben Nádházy Evelin, Bartha-Kéri Bianka és Mátó Sára volt a társa.
Az elmúlt héten pedig már a 126. országos bajnokságon szerepelt a Budafoki MTE büszkesége Debrecenben, a Gyulai István Atlétikai Stadionban.

A női 400 méteres gátfutás Molnár Janka és Mátó Sára harcát hozta. Mátó, az ARAK atlétája kezdett jobban, de Bartha Attila tanítványa 250 méterrel a vége előtt megindult, és fokozatosan dolgozta le hátrányát. A Budafoki MTE kiválósága végül 56.03-as, új U23-as magyar csúccsal diadalmaskodott – a régit is ő tartotta, még a Magyar Nagydíj sorozat tatabányai állomásáról. A bronzérem Mohai Regináé lett, aki szintén új egyéni csúcsot futott.

„Nagyon jó volt a verseny, majdnem úgy sikerült, ahogyan az edzőmmel szerettük volna, de azért még volt benne pár hiba – nyilatkozta a 19 éves atléta. – Nagyon örülök, hogy megint együtt tudtam versenyezni Mátó Sárával, mert ez sajnos az U23-as ob-n még nem sikerült, ahol nem tudtam rajthoz állni. Sokat jelentett, hogy ő is itt volt, mert nélküle nem lett volna ilyen az időeredményem, úgyhogy ezt igazából neki is tudom köszönni. Az 56.03-as időnek is nagyon örülök, annak, hogy megint egyéni csúcs és U23-as magyar rekord lett a vége. Kicsit bosszantó, hogy mennyire közel volt az 56 másodpercen belüli idő, de lesz még idén verseny. Például az U23-as Európa-bajnokság, amely a fő versenyem lesz. Ezért sajnos a Gyulai István Memorialon nem tudtam ott lenni, mivel akkor már utazunk ki Tallinnba az Eb-re.”

Janka a 400 méter síkon ezüstérmet szerzett, hajszállal kapott ki a csúcsformában versenyző Nádházy Evelintől, úgyhogy egy-egy arany- és ezüstéremmel fejezte be az országos bajnokságot.

(Ch. Gáll András)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/europa-bajnok-a-bmte-fiatal-noi-atletaja