Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően az FKF Zrt. szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat.

A tapasztalatok szerint Vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Erre az időszakra az FKF Zrt. úgynevezett fenyőfa járatokat szervez, és szállítja el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

A lakosok a kukák mellé is kihelyezhetik a fákat, azonban fontos, hogy azok ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát. Azon kerületiek, akik az FKF Zrt. által kijelölt gyűjtőpontok egyikén szeretnék elhelyezni a fenyőfákat, itt tehetik meg:

Mária Terézia utca 25.

Fácán utca- Tenkes utca sarok

Gyöngyszem utca (Húr utcai átvágás – járda)

Tompa utca- Vihar utca sarok

József Attila utca 15-tel szemben – zöld terület

Tűzliliom utca (Gyula vezér lépcső mellett)

Terv utca – Gyula vezér út sarok

Bartók Béla-lakótelep (közért mögötti parkoló Ny-i végében)

Bartók Béla-lakótelep – Tenkes utca – Társasház utca sarok

Mézesfehér utca (trafó mellett)

Füttyös utcai garázsok D-i oldala

Kiránduló utca – Avar utca sarok (volt szelektív sziget helyén)

Játék utca – Demjén István utca

Kossuth Lajos utca (Donszky Á. utca sarok)

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési hőt, és villamos áramot.

 

Forrás: FKF Zrt.