Információk COVID-19 tünetek esetén: mikor mit tehetünk? címmel lakossági tájékoztatót állított össze a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája és Magatartástudományi Intézete. Az anyag összefoglalja, hogy egyes tüneteket miként tudunk otthon kezelni, és milyen panaszok fellépése esetén van szükség azonnali segítségre és a mentő hívására.

Mit tegyen otthon, ha koronavírusra utaló tünetei vannak?

Maradjon otthon, értesítse a családot, háziorvost!

A családtagokkal is tartson kellő távolságot! Mosson rendszeresen kezet, a WC, fürdő és konyha kilincseket és egyéb használati eszközöket naponta többször fertőtlenítőszerrel törölje át! A levett ruházatot mielőbb mossa ki, az ágyneműt gyakran cserélje!

Bevásárláshoz (bolt, patika) kérjen segítséget / házhozszállítást!

A tüneteket a megfázás, vagy influenza esetén alkalmazott módszerekkel is kezelheti (pl. gyógyteák, pihenés, stb.), hozzátéve és betartva az orvos utasításait is. Javasolt a vitaminok szedése is: legfőképpen C-vitamin, 14 éves korig 500 mg/nap, 14 éves kor fölött 1000 mg/nap adagban, továbbá D-vitamin, gyerekeknek 2000NE/nap, felnőtteknek 5000 NE/nap, de minimum 2000 NE/nap adagban. A láz, a köhögés, a torokfájás hatékonyan kezelhető számos, közismert gyógyszerrel (pl. paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerek, vagy Algopyrin, a betegtájékoztató szerint alkalmazva).

Igyon elegendő folyadékot! Amikor a vizelet színe világos, akkor megfelelő a folyadékbevitel.

Amikor fekszik, váltogassa a testhelyzeteket, annak érdekében, hogy a levegő tüdejének minden részét jól átjárhassa! A hason fekvés kifejezetten jó hatású!

A leghatékonyabban pihenéssel és sok alvással tudja aktiválni szervezete gyógyító erejét.

Mit tegyen tesztelés előtt?

Ha tünetei vannak, konzultáljon telefonon a háziorvosával, aki – amennyiben indokoltnak tartja -, értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a mintavétel érdekében. Számítsunk arra, hogy a mintavételt végző dolgozók fehér „szkafanderbe” öltözve érkeznek majd. Fontos, hogy a mintavétel előtt 2 órával ne egyen, csak vizet igyon, ne dohányozzon, ne mosson fogat! A teszt eredményéről a háziorvos értesíti Önt, illetve (ha rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval), megnézheti a teszt eredményét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben.

Mikor szükséges mentőt hívni?

Egyes tünetek jelzik, hogy önnek azonnali segítségre van szüksége. Hívja a mentőket a 112-es számon, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:

súlyos, vagy fokozódó nehézlégzés, fulladás (pihegés, légszomj, kékes ajkak, sápadtság)

súlyos, vagy fokozódó mellkasi vagy felhasi fájdalom

hirtelen megjelenő, súlyos, vagy fokozódó erős fájdalom

ájulás, eszméletvesztés

hirtelen jelentkező erőteljes szédülés, vagy hirtelen fellépő látászavar, vagy beszédzavar

súlyos, hirtelen megjelenő végtagi ügyetlenség, mozgászavar, bénulás

zavarodottság, zavartság

vérköpés vagy vérhányás, vagy csillapíthatatlan vérzés

tartósan fennálló, egyre fokozódó hányás vagy hasmenés

Ha kórházba kell mennie

Ha a mentők úgy ítélik meg, hogy biztonságosabb a kórházi ellátás, akkor a területileg illetékes kórház fertőző osztályára, járványkórházba, vagy más, COVID-ellátásra kijelölt intézménybe kerülhet. A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, és újra ellenőrzik, hogy Ön koronavírussal fertőzött-e vagy sem.

Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal fertőzött, akkor olyan osztályon fogják kezelni, amelyik felkészült erre az ellátásra is. Ha nem fertőzött, és más betegsége van, akkor a betegségének megfelelő osztályra kerül.

Mit vigyen a kórházba?

Fontos, hogy vigyen magával folyadékot és nem romlandó élelmiszert, hogy ezek a felvételi vizsgálatok, a várakozás ideje alatt is kéznél legyenek. A kórházban a következőkre lesz szüksége

személyes iratok (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya)

értesítendő hozzátartozó elérhetősége (telefonszáma)

rendszeresen szedett gyógyszerek listája és legalább néhány napra gyógyszer

lázmérő

hálóruha, pizsama, papucs, törölköző, tisztálkodási szerek

mobiltelefon és töltő

szabadidő eltöltéséhez szükséges eszközök, pl. könyv, rejtvény

A tájékoztató teljes szövege az egyetem oldalán elolvasható!

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/egeszseg/201130/mit-tegyunk-covid-tunetek-eseten-ime-sote-osszefoglaloja