A Budafoki Fotóklub tárlata a Klauzál Ház aulájában

A művelődési központ aulájában augusztus 29-től Budafoki Képnapok címmel látható a Budafoki Fotóklub tárlata. A Magyar fotográfia napja alkalmából közönség elé tárt képeket Hell Ferenc, Kugler Ferenc, Németh Gyula, Pató Ferenc, Sörös Richard, Vankó András és Zács Ágoston készítette. A közel félszáz érdeklődőt vonzó megnyitón Gazdik István, a Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a fotográfusokat és a munkáikra kíváncsi közönséget. Az alkotásokat a járványügyi helyzetre való tekintettel a Vén Emil Galériánál tágasabb és szellősebb, földszinti térben helyezték el a szervezők, a zenei műsor azonban most sem hiányozhatott: a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, Szabó Vencel trombitált, akit Bartáné Dankó Éva kísért zongorán.

A tárlat anyagáról és a harmincöt kiállított fotóról Vankó Andrással, a Budafoki Fotóklub elnökével beszélgettünk, aki elmondta, immár hagyomány, hogy e jeles napra kiállítással készülnek a klub tagjai. Az alkotók mindegyike az elmúlt év munkáiból válogatott, az öt legjobban sikerült fotót vagy számára emlékezetes pillanatot megörökítő képet hozta el a tárlatra, ahogyan ő is.

– A Nem találom és a Sorban című fotográfiákat tavaly készítettem Rómában, ahol a szituáció, illetve a hely hangulata ragadott meg elsősorban. A Csónak (képünkön) és a Horgász balatoni képek, amelyeket a világosi szabadstrandon fotóztam. A természet olyan csodálatos fényeket produkál, amelyeket mesterségesen nem lehet előállítani. Az ötödik munkámon az unokámat örökítettem meg a tavalyi Péter-Pál-napi záróhangversenyen – kalauzolt végig a kiállításon saját alkotásait is bemutatva Vankó András.

A Budafoki Fotóklubot Budafoki Fotó- és Modellklub néven két budafoki fotós, Hell Ferenc és Kovács Géza alapította 2009-ben. A klub tagjai az önkormányzat és a művelődési ház támogatásának köszönhetően 2010 óta minden évben legalább két kiállításon bemutatják alkotásaikat, amelyeknek egyike a Magyar fotográfia napja alkalmából valósul meg, hiszen ez a nap emlékeztet arra, hogy Magyarországon először 1840. augusztus 29-én készült fénykép (dagerrotípia) nyilvános eseményen.

A 2020. október 31-ig látogatható tárlaton helyet kapott az Országház és a Halászbástya, egy teniszversenyen készült, négy fotóból álló sorozat és egy vitorlásverseny különleges pillanata, de rácsodálkozhatunk egy kutya hűséges tekintetére és egy csodálatos vízesésre is.

(Tamás Angéla)

 forrás: http://bornegyed.hu