Ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. Advent és karácsony közeledtével az ünnepi dekoráció, az adventi koszorú okozza a legtöbb bajt. Íme néhány jó tanács, hogy az ünnep baj nélkül teljen el.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák megelőzhetők lennének.

Idén már 5950 lakástűz volt, 482 ember szenvedett füstmérgezést, és 87-an haltak meg tűz miatt, 72-en a saját otthonukban. A csaknem 6 ezer lakástűzben 102 400 négyzetméter épített terület semmisült meg – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Vasárnap gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel elkezdődik az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek. Idén, november 24-én Gádoroson már lakhatatlanná vált egy 80 négyzetméteres családi ház a korán meggyújtott adventi koszorú miatt…

Az adventi koszorú csak akkor szép, ha nem gyullad meg, ezért tegyünk a koszorú alá tűzálló anyagot. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, elég egy fémtálca, vagy ha nincs, az alufólia is megteszi, a lényeg az, hogy a koszorúnk ne tudja felgyújtani az alatta lévő anyagot. A legjobb, ha a koszorú gyertyái alatt is tűzálló anyag van.

A koszorú környezetéből távolítsunk el minden éghető anyagot. A legegyszerűbb az, ha semmi nincs körülötte.

Mielőtt elmegyünk otthonról, fújjunk el minden égő gyertyát.

Egyre többen szerelnek fel otthonukban advent idején is díszvilágítást. Csak megbízható helyről vegyünk fényfüzéreket és díszvilágítást!

Ne engedjük házikedvenceinket a kábelek közelébe!

Az ünnepi készülődés közben soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyen az ételt!

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/otthon-csalad/201127/ne-legyen-csaladi-tragedia-az-unnepvarasbol