Kezdési időpont: 2020. december 05. 16:00

Esemény vége: 2020. december 05. 16:20

                           helyszín: Budapest Bornegyede – Budafoki Pincejárat Facebook oldalán

A Budafoki Pincejárat legnépszerűbb helytörténeti sétája volt ebben az évben a történelmi múltú Seybold-Garab Pincétől pár percnyi sétára található, az 1882-ben Promontoron pezsgőgyárat alapító Törley József síremléke.

Magyarország legismertebb pezsgőgyárosának kápolnája, amely mai romos állapotában is egyik legnagyszerűbb szecessziós emléke Budafoknak. Özvegye, Sacelláry Irén, még 1907 őszén megbízást adott a Törley család házi építészének, Ray Rezső Vilmosnak a síremlék megtervezésére. A sírkápolna helyszínéül a Törley pezsgőgyár területének legmagasabb pontját választották ki, ahonnan a Dunára nyílott csodálatos kilátás. A kriptába kőkorláttal szegélyezett lépcsőkön lehet lejutni, az altemplom fő helyén pedig Törley József és Sacelláry Irén carrarai fehérmárvány szarkofágja található.

A család és a pezsgőgyártás múltjáról, a kripta történetéről hallhatunk érdekes információkat ezen a virtuális helytörténeti sétán, mely a Budapest Bornegyede-Budafoki Pincejárat fb oldalán lesz elérhető december 5-én 16 órától.

forrás: http://bornegyed.hu