A legmagasabb pontszámot a Bibok Pincészet Kft. Szekszárdi Merlot-ja érte el

Tizenhárom kistermelő huszonkilenc bora versenyzett október elején a Promontórium Borlovagrend által megrendezett Dr. Urbán András Emlékversenyen. A borászok által beküldött minták közül nyolc arany-, tizenhárom ezüst- és öt bronzminősítést, három pedig oklevelet kapott a kiváló szakemberekből álló szakmai zsűritől. A bizottság – Nyulné Pühra Bea, a Nyakas Pince főborásza, Cserkúti Katalin, a Soós István Borászati Technikum laborvezető tanára, Sárkány Péter nemzetközi borbíráló, Bitai Gergely és Sutus Attila sommelier-k és Szűcs Zoltán borász – néhány pont eltéréssel, de egyhangúan döntötte el, melyek a legjobb borok.

A legmagasabb pontszámot a Bibok Pincészet Kft. vörösbora, a 2018-as évjáratú Szekszárdi Merlot érte el, amelynek bársonyosságát és telt, karakteres ízvilágát emelték ki az ítészek. A vörösbor kategóriában a pincészet másik két tétele is (Szekszárdi Cabernet Savignon [2018] és Szekszárdi Kékfrankos [2018]) a nyolc legjobb bor közé került aranyminősítéssel.

Rozéból csak két minta érkezett, amely Szűcs Zoltán, a Promontórium Borlovagrend elnök-nagymestere szerint természetes, hiszen az eredetileg márciusra hirdetett versenyhez képest későn került sor a minták beadására. A rozék őszre már kissé beöregednek, érleltebb az ízviláguk. A bronzérmes Cabernet Franc (2019) azonban megőrizte friss gyümölcsösségét, szép, fajtára jellemző ízjegyeket mutatott – tette hozzá a borász.

Az öt aranyminősítésű fehérbor közül a Dávid Borház szép, harmonikus Stephanus Egri Bikavér (2016) nevű bora érte el a legmagasabb pontszámot.

(Tamás Angéla)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/nyolc-arany-a-kistermeloi-borversenyen