Környezetbarát megoldással, pavilonos elrendezésben épül a kerület új bölcsődéje.

Sikeresen pályázott Budafok-Tétény önkormányzata a Pénzügyminisztérium bölcsődeépítési programjához csatlakozva, elnyerve egy 300 millió forintos támogatást.

Az újszerű épület tervezője, Pásztor Ádám lapunknak elmondta: a bölcsőde nulla energiafelhasználású épületben nyer majd elhelyezést, hőszivattyús megoldással, vagyis környezetbarát lesz, ami már elvárás a huszonegyedik században egy közintézménytől. Az elképzelések szerint hetvenkét kisgyermeknek lesz helye az új bölcsődében, amely a Terv utca 24/A alatti önkormányzati ingatlanon épül. A megépüléshez szükséges önrészt, amely többszöröse a támogatásnak, az önkormányzat biztosítja.

Az Archikon Kft. szakemberétől többek között megtudtuk, hogy a bölcsőde egyik passzív építészeti eszköze a zöldtető, ami a belső klímaszabályozást is segíti, és a csatornák csapadékterhelését is csökkenti.

Az épület energiafogyasztását hővisszanyerős szellőzőberendezéssel csökkentették, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval történik, padló- és mennyezetfűtéssel, ami optimális hőérzetet biztosít.

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/bolcsode-a-kornyezettudatossag-jegyeben—videoval-frissitve