Harmincéves a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete

Bár a Kossuth Lajos utcában alakult meg három évtizede a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete, de a Tóth József utcai székházban teljesedett ki. Erről a tartalmas időszakról emlékeztek meg november végén ünnepélyes keretek között a tagok az önkormányzat vezetésével.

„Logónkban a nagy B betű egyértelműen utal az egyik legbensőségesebb emberi kapcsolatra, a barátságra, de jelenti a boldogságot is, mert jól érezzük magunkat ebben a közösségben, és a büszkeséget is, mert büszkék vagyunk elért eredményeinkre. Ám a bátorságra is utal, mert civil egyesületként nem kis bátorság kell ahhoz, hogy saját utunkat járva tegyük a dolgunkat” – nyilatkozta lapunknak korábban Horváth Józsefné Zsóka, az egyesület kulturális vezetője. Azóta se kopott meg a B betű jelentősége, igaz, még ki lehetne egészíteni a logót az ABC néhány betűjével, például a CS-vel vagy a K-val, ugyanis, ahogy többen is megfogalmazták a tagok közül: „Mi egy Közösségépítő nagy Család vagyunk!” Ez akár jelszavuk, illetve jelmondatuk is lehetne…

A Tóth József utcai székház ünneplőbe öltözött ezen az esős novemberi napon, elsőként Vizi Sándor elnök köszöntötte a megjelenteket ezekkel a szavakkal:
– A jövőt a múlt értékeinek bázisán tudjuk építeni. Bár ez az állapot 30 évvel ezelőtt még nem volt olyan fontos, mint ma, de akkor erős hittel és akarattal alapítottuk meg a kerületben az elsők között egyesületünket, és fogalmaztuk meg alapvető célként kerületünk régi értékeinek felélesztését, a közös múlt tiszteletét, a hagyományok feltárását és ápolását. Mindazok, akik ebben aktívan részt vettek, büszkék lehetnek a teljesítményükre, az együttműködésre és a közös összefogás értékeire. Csak akkor lehetünk sikeresek, ha az önkormányzat is fontosnak tartja és támogatja tevékenységünket. Végezetül ezúton szeretném megköszönni, hogy mindig figyelt ránk és támogatta törekvéseinket, de köszönöm az egyesület minden tagjának is az áldozatos munkáját!

Ezután Karsay Ferenc polgármester is boldog születésnapot kívánt az egyesületnek, majd elmondta, hogy az a fajta civil élet, ami itt van, nem sok helyen van a fővárosban, és több kollégája is feltette a kérdést neki: mi a titkuk, illetve megéri-e támogatni őket?

– Igen, megéri – válaszolja ilyenkor –, mert a civil szervezetek vezetői sokat tesznek azért, hogy a polgárok jól érezzék magukat szabadidejükben, s egyben összetartsanak egy közösséget. Régen úgy hívták a közösségépítőket, hogy népművelők. Önökre sváb őseink is büszkék lennének. Egyesületüknek még sok harminc évet kívánok tartalmas időtöltésekkel!

Horváth Józsefné Zsókának, az egyesület kulturális vezetőjének beszédéből tudhattuk meg, hogy taglétszámuk folyamatosan nőtt, így a programjaik száma is, majd részletesen ismertette, milyen eseményekkel tartják össze közösségüket és varázsolnak családi légkört rendezvényeiken. Jó az együttműködésünk a helyi civil szervezetekkel és az önkormányzattal, s ezt a hagyományt szeretnénk a jövőben is megtartani – mondta végezetül, majd átadta a szót Csom Józsefnek, Bozsó Gy. Zsoltnénak és Zsidákovits Ágostonnak egy vetítéssel egybekötött visszaemlékezésre az elmúlt 30 évről. Az estet színesítette még Gerdesits Ferenc operaénekes, Závodszky Rita Zsuzsanna táncművész, az Erkel Ferenc Művészklub Promontor Dalárda és a Dancing Sou Tánciskola műsora.

Temesi László

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/kozossegepito-nagy-csalad