A koronavírus-járvány miatt védett vásárlási idősávot kaptak a 65 év felettiek. Az idősáv ugyan a piacokra nem vonatkozik, néhány csarnok mégis alkalmazza. Az ittlakunk.hu összegyűjtötte, mikor tudtok vásárolni a főváros piacain.

Az időseket védő idősávot november 23-án hirdették ki. Az első napokban nagy volt a fejetlenség, több vásárcsarnok is bizonytalan volt abban, rájuk vonatkozik-e a döntés. Végül egyértelművé vált, hogy a vásárlási idősáv a piacokra nem érvényes, kizárólag az élelmiszerboltokban, drogériákban és gyógyszertárakban kell alkalmazni.

Ettől függetlenül néhány piacon mégis bevezették a védett idősávot az idősek számára. Budapesten az alábbiak szerint tudtok piacozni:

A tartalom a hirdetés után folytatódik

1. kerület: a Czakó Termelői Piacz korlátozás nélkül várja a vásárlókat.

2. kerület: a Fény utcai piacon érvényes az idősáv, a piac területén lévő élelmiszerüzletekre, drogériára, patikára.

3. kerület: a Békásmegyeri Piacon nincs idősáv, a nyitvatartási időben szabadon látogatható minden korosztály számára.

4. kerület: az Újpesti Piacon hétköznap érvényes az idősáv, vagyis hétköznaponként reggel 9 és 11 óra között csak a 65 év felettiek látogathatják a csarnokot. Hétvégén viszont nincs idősáv, ekkor korlátozás nélkül látogatható a piac

6. kerület: a Hunyadi téri Vásárcsarnok korlátozás nélkül várja a vásárlókat.

7. kerület: a Klauzál téri csarnokban, úgy, mint általában a rendelet szerint az önálló, (pultos) árusítóhelyekre nem vonatkozik az idősáv-korlátozás, a kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekre, boltokra (így élelmiszerüzletekre is) viszont igen, hétköznapokon 9-11 óra között, hétvégén pedig 8-10 óra között csak 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletben.

8. kerület: a Rákóczi téri vásárcsarnokban a piacra korlátozás nélkül minden vásárló bemehet. Azonban a piacok, vásárcsarnokok területén kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekre, boltokra (így élelmiszerüzletekre is) vonatkozik az idősáv, hétköznapokon 9-11 óra között, hétvégén pedig 8-10 óra között csak 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben. A Teleki téri piacon van idősáv, hétköznapokon 9-11 óra között, hétvégén pedig 8-10 óra között csak 65 év felettiek vásárolhatnak.

9. kerület: a Vámház körúti Vásárcsarnokban a piacra korlátozás nélkül minden vásárló bemehet. Azonban a piacok, vásárcsarnokok területén kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekre, boltokra (így élelmiszerüzletekre is) vonatkozik az idősáv, hétköznapokon 9-11 óra között, hétvégén pedig 8-10 óra között csak 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben.

11. kerület: a Fehérvéri úti Vásárcsarnokban, úgy, mint általában a rendelet szerint az önálló, (pultos) árusítóhelyekre nem vonatkozik az idősáv-korlátozás, a kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekre, boltokra (így élelmiszerüzletekre is) viszont igen, hétköznapokon 9-11 óra között, hétvégén pedig 8-10 óra között csak 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletben.

12. kerület: a MOM Biopiacon szombatonként korlátozás nélkül várják a vásárlókat.

13. kerület: a Lehel Csarnokban nincs idősáv, a nyitvatartási időben szabadon látogatható minden korosztály számára.

14. kerület: a Bosnyák téri piacon nincs idősáv, a nyitvatartási időben szabadon látogatható minden korosztály számára.

15. kerület: a kerületi piacokon nincs idősáv, a nyitvatartási időben szabadon látogatható minden korosztály számára.

16. kerület: a Sashalmi Piacon nincs idősáv, a nyitvatartási időben szabadon látogatható minden korosztály számára.

17. kerület: a Rákoskeresztúri Önkormányzati Piac és a Keresztúr Piac is korlátozás nélkül várja a vásárlókat.

18. kerület: a Lőrinc Piacon és a Havanna Piacon sincs idősáv, a nyitvatartási időben szabadon látogatható minden korosztály számára.

19. kerület: a Kossuth téri piacon és a Wekerlei Kispiacon sincs idősáv, a nyitvatartási időben szabadon látogatható minden korosztály számára.

20. kerület: a Tátra téri piacon és a Vörösmarty téri piacon sincs idősáv, a nyitvatartási időben szabadon látogatható minden korosztály számára.

21. kerület: a Csepeli Piacon nincs idősáv, a nyitvatartási időben szabadon látogatható minden korosztály számára.

22. kerület: a Budafoki Szomszédok Piacán egyelőre nincs korlátozás.

23. kerület: a Soroksár-Újtelepi (Kiskócsag) Termelői Piacon nincs idősáv, a nyitvatartási időben szabadon látogatható minden korosztály számára.

 

Fontos tudni azt is, hogy a piacokon működő élelmiszerboltokban, drogériákban és gyógyszertárakban akkor is érvényes az idősáv, ha maga a piac idősáv korlátozás nélkül látogatható!

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/uzlet-szolgaltatas/201203/vasarlasi-idosav-igy-piacozhattok-budapesten