Budapest főpolgármestere felkérte az állami intézményeket, felhívással fordult a bevásárlóközpontokhoz, a nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére, este 7 és reggel 6 óra között.

Karácsony Gergely csütörtök azt írta: több kerületi polgármester – kormánypárti és ellenzéki is – fordult hozzá, hogy találjanak megoldást az ingyenes parkolás okozta káoszra. “A járvány kezeléséhez nyilvánvalóan semmi köze az ingyenes parkolás bevezetésének”, ugyanakkor friss adatok azt bizonyítják, hogy a koronavírus által felerősített alapbetegségek mintegy harmada a levegő minőségéhez köthető, és “az ingyenes parkolásnak ehhez inkább van némi köze” – fogalmazott.

Az ingyenes parkolás pontosan azért okoz súlyos problémákat, ami miatt a jelenlegi parkolási rend is fenntarthatatlan Budapesten: több az autó, mint amennyi a parkolóhely. A belvárosi kerületekben ráadásul több a kiadott lakossági engedély is, mint amennyi a parkolóhely.

Az ingyenes parkolás miatt kialakult káoszra rövid távon a parkolóhelyek számának növelése jelenthet megoldást. A főpolgármester szerint Budapest tehermentesítéséhez hozzájárulna az is, ha a korlátozó intézkedések idejére a kormány az M0-s gyűrű használatát is ingyenessé tenné.

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/201120/parkolasi-kaosz-ejjel-legyenek-ingyenesek-az-allami-intezmenyek-es-az-aruhazak