Az őszi hűvösebb napokkal együtt megérkeznek/megérkeztek a lakásokba a telelni vágyó ázsiai márványospoloskák is. A szakember szerint egyetlen dolgot tehetünk ellenük: a hézagmentesen felhelyezett szúnyogháló segíthet, nyilatkozta Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Rovartani Tanszékének docense az Inforádiónak.

Fontos még, hogy az esti órákban ne égő villany mellett szellőztessünk, mert a fény vonzza a poloskákat is. Kifejezetten poloskák elriasztására szolgáló anyag vagy eszköz pillanatnyilag még nem ismert, mondta a szakember.

A poloskák a telet fagymentes helyen vészelik át, majd április környékén, amikor a növények fakadni kezdenek, megjelennek a szabadban. Párosodnak, a nőstények lerakják akár több tucatnyi tojást tartalmazó petecsomóikat, amelyekből fokozatos átalakulással fejlődnek ki az újabb felnőtt egyedek. A fejlődés gyors, nyár derekán már az új nemzedék nőstényei is tojást raknak, így elképesztő mennyiségű poloska szabadulhat ránk.

Kétféle poloskával találkozhatunk Magyarországon: a zöld színű vándorpoloskával, valamint a barna színű, zúgva repülő, büdös váladékot kibocsátó ázsiai márványospoloskával. A meleg mellett a lámpa fénye is vonzza őket.

Íme pár ötlet – a szúnyogháló mellett – olvasóinktól, mégis hogyan szabadulhatunk meg a poloskáktól – egy próbát megér, hátha használ:A legegyszerűbb módszer, ha egyszerűen felporszívózzuk őket, majd a porzsákban levő poloskákat széttapossuk (ha nem eldobható a porzsák, akkor öntsük át a tartalmát porszívózás után egy zacskóba és abban tapossuk el a büdös bogarakat).

A vegyszerek közül is akad olyan, melyről többen állítják, hatékony: érdemes lehet kipróbálni a Biokillt, melyet olvasóink szerint az ablakok és ajtók környékére kell fújni. Ahogy a flakonon a tájékoztató írja, nem azonnal, hanem késleltetve hat, de sokak szerint valóban hatásos a poloskák ellen.Van, aki a fokhagymára esküszik: fokhagymával kell bekenni az ablakokat és nem jönnek be a bogarak. Nem biztos, hogy kellemes szag lesz tőle a lakásban, de ha hatékony, megéri.Egy másik tanács szerint fogjuk meg őket és egyszerűen húzzuk le a wc-ben. Remélhetőleg nem másznak vissza…

Végül pedig egy érdekes ötlet: egy tálcára vagy tálba mosószeres vizet öntünk és este egy lámpával megvilágítva az ablaknál hagyjuk. A bogarak beleszállnak (a fény miatt) és elpusztulnak reggelre.Létezik továbbá egy vákuumos poloskaelkapó eszköz is, ami segít begyűjteni a zavaró poloskákat. Az USB-ről tölthető szerkezet úgy működik, mint egy porszívó: felszippantja a bogarakat egy műanyag csőbe.

Próbáljátok ki és írjátok meg, nektek melyik vált be!

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/termeszet/201005/itt-lehules-jonnek-poloskak-ime-nehany-otlet-ellenuk