Az amerikai Mike Olbinski-nek nemrég egy rendkívül látványos és ritka felhőtípus, az undulatus asperatus felbukkanását sikerült megörökítenie, ráadásul az egyébként sem mindennapi látványt még különlegesebbé tette a naplemente gyönyörű színkavalkádja. Olbinski már hosszú évek óta foglalkozik viharvadászattal, de korábban még sohasem volt hasonló élményben része. A lélegzetelállító “égi attrakciót” június elején örökítette meg Észak-Dakotában, s felvételeiből egy látványos time-lapse videót is készített.

Az undulatus asperatus felhőfajtát 2017-ben ismert el hivatalos rendszerezésében a Nemzetközi Felhőatlasz, amely a 19. század óta a felhők azonosításának első számú kézikönyve. Habár félelmetesnek tűnik, ezt a felhőtípust általában nem kísérik viharok és viszonylag hamar szertefoszlik. A különös felhőről a szakértők még keveset tudnak. Keletkezését kétféle elmélettel magyarázzák. Az egyik szerint a zivatarfelhők alsó részét (üllőjét) alakítja ilyen formára a felszínről feláramló meleg levegő. A másik elmélet szerint pedig a magas hegy oldalán leérkező bukószél, a száraz és meleg főn játszik szerepet a kialakulásában.

forrás: https://www.erdekesvilag.hu/elkepeszto-latvany-igy-nez-ki-az-egyik-legritkabban-megfigyelheto-felhotipus-napnyugtakor/