Végre, júniusban újra elindult a Budafoki Pincejárat a valóságban is, nemcsak virtuálisan, mint az előző hónapokban, amikor a koronavírus-járvány miatt halasztani kellett a programokat. E hónap első szombatján azonban már kinyílt néhány pincészet, s megjelentek az első „fecskék”, azaz a borozni vágyó vendégek.

Hetekkel ezelőtt írtuk le, hogy tavasszal kezdte (volna) negyedik évadját az egyre népszerűbb Pincejárat, de közbeszólt a koronavírus-járvány, így csak a technika, főleg egy szórakoztató és ismeretterjesztő online magazinműsor segítségével járhattuk be a kedvelt pincéket és éttermeket. Június 6-án aztán megnyíltak a kapuk, s ha nem is özönlöttek a borbarátok, a napsütésben, szép csendben megteltek a pincészetek teraszai. Várszegiéknél baráti társaságok – egymástól tisztes távolságban ülve – fogyasztották a szőlő levét, az egyikben Karsay Ferenc polgármester beszélgetett, kóstolgatott. Lapunknak a következőket mondta:

– Jó újra „utazni” a Pincejáraton, ide a barátaimmal jöttem. A főváros Bornegyedében ennél fontosabb esemény nincs, nagyon vártuk már ezt a pillanatot. Igaz, a Maradj otthon! Segélyszolgálat által a kerületi termelői borok díjmentes házhoz szállítása jól sikerült, de ez itt mégiscsak más. Különben azt érzékelem, hogy a járványos időszak összehozta  a boros szakmát is…

A Budafoki Pincejárat két főszervezője, Salamon Judit és Deutsch Anita közül utóbbival futottunk össze a teraszon. – Most csupán négy helyszínen várjuk a vendégeket, de jövő hónaptól már „teljes üzemmódban” indul a járat, természetesen az egészségügyi szabályok betartásával. Várjuk az újabb jelentkezőket – nyilatkozta a szervező.

A házigazda Várszegi Viktortól azt is megtudtuk, hogy egyszerre félszáz vendéget tudnak leültetni a teraszon (most telt ház volt), és mintegy tizenötféle terméküket kínálják.

– Nehéz időszakot éltünk át az elmúlt hetekben, nagy volt a kiesésünk, de multikkal kötött szerződésekkel sikerült valamelyest enyhíteni a gondokon – tette hozzá. Felfedeztünk egy ifjú párt is félrehúzódva az egyik asztalnál, érdeklődésünkre egyikük, Pataki Zoltán elmondta, hogy testvérétől, még karácsonykor kapta ajándékba az ideszóló jegyet.

– A belvárosból jöttünk ki ide, most vagyunk itt először, de nagyon jól érezzük magunkat – mondta, mielőtt koccintottak egy jóféle Várszegi vörösborral.

Innen nem messze, a Katona Borházban is legalább egy tucat bor közül válogathattak a vendégek, akiket Katona Eszter, a cég marketingese kínált.

– Örömmel nyitottunk – hallottuk tőle. – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyon kedvelt volt minden Pincejárat, remélem, az idén is így lesz.

– Ugyanebben bízik Békési Imre is, aki a Záborszky Pincében fogadta kolléganőjével együtt az érdeklődőket, akik ezen a napon a megszokottnál kevesebben jelentek meg.

A negyedik helyszínen, a Vasmacska Teraszon Szekszárdi László üzletvezető elégedett volt a forgalommal, ahogy láttuk, alig volt üres hely a hangulatos Duna-parti étteremben, ahol szintén többféle budafoki bort kóstolhattunk.

– Amikor műsor is van, mindig erősebb a forgalmunk – jegyezte meg. – A kezdetektől részt veszünk a pincejárati programban, amelyet megszerettek a vendégeink, akik ilyenkor tíz százalék kedvezményt kapnak az ételárakból…

Júliustól teljes üzemmódban „üzemel” a Budafoki Pincejárat – érdemes lesz „vele” tartani…

(Temesi László)

forrás: http://bornegyed.hu/hir/pincejarat-napfenyes-hangulatban