Visszafizetik az emelt lakásbérleti díjak és az eredeti díjak különbözetét

Az eredeti tervek szerint egy májusi képviselő-testületi ülés feladata lett volna a zárszámadás megtárgyalása és elfogadása. A veszélyhelyzet idején a testület jogait a polgármester gyakorolja, de Karsay Ferenc polgármester – bár erre a jelen helyzetben nincs kötelezettsége – az összes képviselő véleményét kikérte, és válaszolt a költségvetés teljesítésével kapcsolatos kérdéseikre is.

A kerület vezetője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy voltak ugyan pluszkiadások a koronavírus-járvány miatt, és voltak elvonások, de a kerület kapott támogatásokat is. Összességében így a mérleg pozitív, nem volt és nincs szükség megszorításokra. A zárszámadást illetően 17 képviselő közül 16 véleményt nyilvánított, és a polgármester úgy érzékelte, nem voltak problémás kérdések. A kerületi bérlakásokkal kapcsolatban Karsay Ferenc a Huszonketto.hu-nak elmondta azt is: egy személyben döntött arról, hogy a januártól fizetett, inflációval növelt bérleti díjak esetében visszafizeti az önkormányzat az eredeti díjak és az emelt díjak különbözetét. Az emelés tilalmát ugyanis kormányrendelet rögzítette, de a jogászok véleménye eltért abban, hogy ez vonatkozik-e a folyamatban levő ügyekre. Arról ugyanis már tavaly ősszel született egyhangú képviselő-testületi határozat , hogy a bérleti díjakat az inflációt követő mértékben megemelik.

– Úgy vélem azonban, ezt a vitát félre kell tenni, s fontos, hogy a jogszabály szellemének megfelelően döntsünk. Annak pedig az a lényege, amit magam is gondolok, hogy a koronavírus-járvány miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő polgárok vállára ne rakjunk újabb terhet – közölte a polgármester. A döntés vonatkozik a szociális alapú, a költségalapú és a piaci alapú bérleti díjakra is – tette hozzá. A lakosoknak nem kell ezt külön igényelni, automatikusan jóváírják a visszatérítés összegét a következő bérleti díjnál.

(VH)

forrás: https://budafokteteny.hu