A hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei azt kérik, hogy az adventi időszakra átmenetileg függesszék fel a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősávot. Ezzel enyhíteni lehetne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltságot az üzletekben.

A járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló lépésként november 24-étől minden hétköznapon 9 és 11, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, drogériák és gyógyszertárakba.

A karácsonyi időszak a bevásárlások legintenzívebb néhány hete a magyar családok számára, ilyenkor kiemelkedő az üzletek látogatottsága. A kereskedelmi szervezetek szerint az idősáv ideiglenes feloldásával elkerülhető, mérsékelhető a zsúfoltság a boltokban, áruházakban, a családok könnyebben, gyorsabban, rugalmasabban intézhetik így a bevásárlásokat, a kevesebb sorban állás nagyobb biztonságot jelent a járványhelyzetben – írja az Index.

A kormány az idősek vásárlási sávjának esetleges módosításáról egyeztet az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanáccsal.

Az ittlakunk.hu is szavazásra bocsátotta a kérdést, miszerint hasznos-e a vásárlási idősáv. Szavazóink elsöprő többsége szerint rossz döntés született az új idősávokról: november 26-ig a szavazók 91 százaléka, vagyis 3216-an gondolták úgy, hogy nincs haszna az új szabálynak és mindössze 275-en szavaztak arra (a szavazók 8 százaléka), hogy hasznos az új szabály az idősek számára.

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/egeszseg/201210/vasarlasi-idosav-felfuggeszteset-kerik-az-unnepi-idoszakra-kereskedok