Az internet elterjedésének köszönhetően az online vásárlás és az online fizetés is egyre népszerűbb. Amíg a valós életben a fizetés előtt személyesen is meg tudjuk nézni a kiválasztott terméket, addig az online vásárlásnál erre nincs lehetőségünk, ezért ez nagyobb kockázatot jelent. Ezt azonban megfelelő, tudatos magatartással, körültekintéssel csökkenthetjük, és élvezhetjük az online vásárlás nyújtotta előnyöket.

SZEMÉLYES ÁTVÉTEL Az online vásárlás legnagyobb kockázata, hogy megkapom-e a pénzemért a kiválasztott árut, illetve azt kapom-e, olyan minőségben, amit kiválasztottam. A webshopokon és az aukciós portálokon keresztül történő vásárlásoknál többnyire van lehetőség arra, hogy a terméket személyesen vegyük át, a helyszínen fizetve. Ez a legbiztonságosabb forma, hiszen a fizetés előtt láthatjuk az árut, és ha az nem felel meg az elképzeléseinknek, elállhatunk a vásárlástól. Aukciós portál esetében ennek lehetnek negatív következményei, ezért a licitálás előtt kérjünk megfelelő tájékoztatást a termékről, így csak akkor kell elállnunk, ha a tájékoztatás a valóságnak nem megfelelő.

CSOMAGKÜLDÉS Nem mindig van lehetőség a személyes átvételre (pl. távolság miatt, webshop esetében üzlethelyiség hiánya). Ilyenkor marad a postai út. A megrendelés (licitálás) előtt mindig tájékozódjunk a jótállás feltételeiről, szállítási költségekről és a szállítás idejéről. Webshop esetében nézzük meg, hogy ki üzemelteti az oldalt. Ez lehet cég vagy magánszemély (egyéni vállalkozó), az oldalon fel kell tüntetni a címet, az adószámot és cégjegyzékszámot, illetve a csomagküldésre jogosító nyilvántartási számot. A webshopok és aukciós portálok használatához általában regisztráció szükséges, a kért adatokat (szállítási cím, e-mail, telefonszám) pontosan adjuk meg, hiszen ezek elengedhetetlenek az üzlet sikeres lebonyolításához.

UTÁNVÉTEL Az áru kifizetése történhet többféleképpen. Az egyik az utánvétellel történő fizetés, ilyenkor a postásnak vagy a futárnak kell fizetni. Ez általában szállítási díjon felül plusz költséget (általában néhány százforintnyi összeget) jelent. Ebben az esetben a csomagot biztosan megkapjuk. Mindig ellenőrizzük, hogy a csomag bontatlan és nem sérült-e. Ha felbontották vagy sérült, akkor ne vegyük át, hanem küldjük vissza a feladónak. Ha van lehetőségünk nyissuk ki és ellenőrizzük, hogy tényleg a megrendelt áru van-e benne.

ÁTUTALÁS, BANKKÁRTYA HASZNÁLAT, PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÓ Utánvétel helyett lehetőség van az áru előre történő kifizetésére. Ezt megtehetjük átutalással, ebben az esetben kapunk egy előleg számlát, amin szerepel a számlaszám és az átutalandó összeg. Ezt akár személyesen a bankunkban vagy az interneten keresztül is átutalhatjuk. Az átutalás mellett sok esetben fizethetünk bankkártyával szintén az interneten keresztül. Ehhez általában dombornyomott kártyára van szükség, de vannak olyan nem dombornyomott kártyák is, amelyekkel lehet így fizetni. Egyes bankok bocsátanak ki virtuális kártyákat, amelyekre előzőleg a kívánt összeget a vásárlás előtt fel tudjuk tölteni, így vásárlás után nem marad rajta pénz. A bankkártyás fizetésnél meg kell adni a kártya adatait (bankkártya típusa, száma, tulajdonos neve, lejárati ideje és a hátoldalon található biztonsági kód). Ezek ismeretében visszaélésre nyílna lehetőség, hiszen a jövőben, aki ismeri ezeket az adatokat, szintén tudna vásárolni. Ennek kiküszöbölése érdekében csak bank által működtetett, biztonságos oldalon adjuk meg ezeket az adatokat. Az oldalon ellenőrizzük, hogy rendelkezik-e tanúsítvánnyal. Ennek megléte garantálja, hogy az oldal tényleg az, aminek mutatja magát, (tényleg a bank üzemelteti), illetve, a kapcsolat legyen megfelelően titkosított (az így elküldött adatokat nem lehet visszafejteni). Egyes webshopokban és aukciós portálokon van lehetőség pénzforgalmi szolgáltató (pl. PayPal) által történő fizetésre. A szolgáltatónál a regisztráció során meg kell adni a fizetésre használt bankkártya adatait. A fizetési folyamat során a rendszer átirányít a pénzforgalmi szolgáltatónál létrehozott felhasználói fiókba, ott a belépést követően tudjuk jóváhagyni a fizetést, amelynek során az összeg a korábban regisztrált bankkártyára terhelődik. A módszer biztonságos és egyszerű, a bankkártyadatok nem kerülnek át a kereskedőhöz, és bankkártyás fizetéstől eltérően nem kell minden alkalommal megadni azokat.

BIZTONSÁGI TANÁCSOK

• Ha lehet, válassza a személyes átvételi módot!

• Ellenőrizze az eladót (visszajelzések, közzétett adatok alapján)!

• Bankkártya adatainkat csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adja meg (kereskedő oldalán vagy e-mailben soha)!

• Ellenőrizze, hogy a fizetésre használt oldal valódi banki oldal, rendelkezik-e tanúsítvánnyal!

• Ha lehet, válasszon a fizetés során pénzforgalmi szolgáltatót (pl. PayPal)!

(Országos Rendőr-főkapitányság)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/biztonsagos-online-vasarlas