Cziffra György-emlékkoncertet tartanak november 21-én a világhírű zongoraművészről elnevezett Nagytétényi Kulturális Központban neves művészek közreműködésével. A fő szervező, Balázs János egyben készül a jövő évi Cziffra centenáriumi évre is, bár újabban a Covid az egyik legnagyobb „szervező”…

Az évek óta Budafok-Tétényhez (is) kötődő Kossuth-díjas zongoraművészt kérdeztük.

– Mi látható-hallható a novemberi „Hommage a Cziffra” című műsorban?

– A nagy magyar zongoraművész emlékének ápolása a mi örökségünk és kötelességünk, hiszen őt a XX. században a világ zenei élvonalában tartották számon Szvjatoszlav Richter, Arthur Rubinstein és Vladimir Horowitz mellett – válaszolta lapunknak Balázs János. – 2016-ban a Cziffra Fesztivált is úgy indítottam útjára, hogy szeretném Magyarországon mindenkivel megismertetni ennek a zseniális művésznek a zenei és szellemi hagyatékát. Minden év novemberében több megemlékezést tartunk országszerte Cziffra György zongoraművész születésnapja alkalmából, és immáron hagyományszerű, hogy a budafoki Cziffra Központ is része ennek a sorozatnak. Idén Vida Mónika Ruth ifjú zongoraművésznő, volt tanítványom, és Mácsai János zenetörténész lesznek a vendégeim november 21-én. Ezen az esten a zene, Chopin- és Liszt-művek, valamint próza váltják majd egymást, így kapva teljesebb képet Cziffra György életéről és az általa sokat játszott zeneművekről.

– Hamarosan zárjuk ezt az évet, és beköszönt a centenáriumi év… 

– Az idei rendezvények már tekinthetők egyfajta felvezetésnek is a Cziffra György 100. születésnapját ünneplő 2021-es sorozatnak, melynek természetesen része lesz a Cziffra Fesztivál is, s megannyi grandiózus esemény, de erről bővebben csak az elkövetkezendő hetekben tudok beszélni, amikor sajtótájékoztatót tartunk erről.

– A Covid mennyiben befolyásolja a programok kialakítását, illetve a műsor összeállítását?

– Természetesen nem könnyíti meg a helyzetünket, de bízom benne, hogy 2021 első felében már semmilyen korlátozás nem bénítja majd az életet és a koncertlátogatást, így méltóképpen, sokakhoz elérve tudjuk majd ünnepelni a zongorazsenit.

(Temesi László)

forrás: http://bornegyed.hu/hir/cziffra-gyorgy-emlekkoncert-nagytetenyben