Nyolcezer forint büntetés járhat azért, ha valaki nem visel maszkot a BKK járatain

Nyolcezer forintra bírságolhat a BKK-ellenőr a maszkviselés hiánya miatt. Könyvtárba, színházba és múzeumba is csak eltakart arccal mehetünk.

A Fővárosi Operatív Törzs ülése után szigorító intézkedéseket hozott a fővárosi önkormányzat a járvány megfékezése érdekében. A szociális intézményekben elrendelt látogatási és kijárási tilalom mellett a kulturális intézmények védelmét is megerősítették, a közösségi közlekedés járatain pedig mostantól pénzbüntetéssel szankcionálható, ha valaki nem vagy szabálytalanul viseli a maszkot.

A Fővárosi Operatív Törzs tagjai keddi ülésükön konzultáltak Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével arról, hogy milyen intézkedésekkel lassítható a járvány terjedése, mire kell kiemelt figyelmet fordítani a megelőzésnél, illetve tanulmányozták a kormány megrendelésére készült nyilvános elemzéseket. Ezek nyomán a következőkről született döntés.

A fővárosi önkormányzat növeli saját intézményeinek tesztkapacitását szociális intézményeiben, a hajléktalanellátásban és az idősgondozásban, elrendeli a kötelező maszkviselést a piacokon, a fővárosi fenntartású kulturális intézményekben, a múzeumokban, a könyvtárakban, a levéltárban, a mozikban, a színházakban, a Fővárosi Művelődési Központban, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert zárt helyiségeiben. Elrendeli, hogy mostantól a BKK járatain a maszkot nem vagy szabálytalanul viselő utasok az utazásból történő kizárás mellett 8000 forint pénzbüntetéssel sújthatók. A hónap közepétől kizárhatók az utazásból azok az utasok is, akik nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat a MÁV-START és a Volánbusz járatain. Aki a felszólítás ellenére sem takarja el az orrát, száját, az utazásból való kizárást kockáztatja, a szabálytalanul utazót ugyanis leszállítják a vonatról.

Mindkét közlekedési társaság arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, például a MÁV applikáció használatát.

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/birsagolhatnak-a-buszon