A koronavírus-járvány miatt idén elmaradnak a közös kegyeleti megemlékezések a budapesti temetőkben. Halottak napja és mindenszentek körül azonban a sírkertek hosszított nyitvatartással várják a temetőlátogatókat.

A temetők nyitvatartása az alábbiak szerint alakul: október 26. és október 28. között 7-18 óráig, október 29. és november 2. között pedig 7-20 óráig látogathatók a sírkertek.

A temetőirodák is hosszított nyitvatartással várják a hozzátartartozókat: október 29. és november 2. (csütörtöktől hétfőig) között reggel 8-tól délután 6-ig várják a sírhelyújraváltás miatt érkező temetőlátogatókat.

A járványügyi helyzetre tekintettel a temetőirodákban a maszk és a kézfertőtlenítő használata kötelező. Az ügyféltérben annyi ügyfél tartózkodhat egyszerre, ahány aktív ügyfélpult áll rendelkezésre.

Idén a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. által szervezett közös kegyeleti megemlékezések a járványügyi helyzetre tekintettel elmaradnak – közölte a társaság.

Október 31-én nyitástól november 2-án zárásig tilos a gépkocsiforgalom a temetőkben. Ez alól kivétel az Új Köztemető, ahol október 31-én nyitástól november 2-án zárásig díjmentesen lehet behajtani.

Az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatókat szállító gépjárművek időkorlátozás nélkül behajthatnak, azonban a behajtás függ a temetői gyalogos- és gépjárműforgalomtól is.

Az Új Köztemetőben idén is kisbuszok segítik a közlekedést: október 29. és november 2. között 3 kisbusz szállítja a látogatókat. A mikrobuszok reggel 8 és délután 5 óra között közlekednek, igény szerint. A kisbusz használata során maszkot kell viselni, illetve a BTI az utastér kihasználtságát 50 százalékban határozta meg, annak érdekében, hogy a megfelelő járványügyi távolság a beltérben is tartható legyen.

A temetői forgalom és a közbiztonság zavartalansága érdekében idén is számíthatunk a BRFK, a közterület felügyelet és a polgárőrök munkájára.

A BTI azt kéri, hogy idős családtagjaitoknak lehetőség szerint biztosítsatok kíséretet a temetői látogatás során, illetve ők lehetőleg ne a legforgalmasabb napokon (október 31. és november 1.) látogassanak ki a sírkertekbe.

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/otthon-csalad/201025/tovabb-tartanak-nyitva-temetok-megemlekezesek-azonban-elmaradnak