Óvodai Programunkban kiemelt szerepet kap a mozgás és az azon keresztül történő fejlesztés. Ezért az óvodás helyes életritmusának kialakításában erőteljesen hangsúlyozzuk a biológiai szükségletek kielégítését – az Egyesített Óvoda beszámolója

A növekedés, fejlődés és a velük paralel egészség szempontjából  korántsem mindegy, mennyit és hogyan táplálkozik a gyermek. Ehhez társítottuk az egészséges szemlélet megalapozását, mely a szülők támogatottsága nélkül nem épülhet be a gyermekek gondolkodásmódjába.

A témahetet a lehető legkomplexebb módon dolgoztuk fel. A hangsúly az ismeretek megszerzésének folyamatára és a kivitelezés módjára helyeződött.

Közvetlen céljaink:

* Egészségesebb táplálkozási szokások kialakítása.

* Ételfajták, alapanyagok, élelmiszerek változatosságának megismerése.

* Egészségmegőrző szokások kialakítása. (Prevenció, korrekció)

* A szülői aktivitás, közös szemlélet megerősítése. A helyes életritmus alapjainak kiemelése.

Szinte minden csoportban a gyermekek életkori szintjének megfelelően bemutatásra került a táplálkozási piramis ,amely remek alapot szolgáltatott a beszélgetésekhez, kérdések megválaszolásához. Képeket nézegettünk az IKT eszközök segítségével, melyek szervesen kapcsolódtak az egészséges testtudat, egészséges szervek megőrzéséhez. A szabad játékban orvosos, fogorvosos játékok kezdeményezését patronáltuk.

A gyümölcsök  megismerésével lehetett bekötött szemmel kóstolni, taktilitást fejleszteni a letakart gyümölcsös és zöldséges kosár segítségével. Számlálás, matematikai ismeretek, halmazalkotás fogalmát gazdagítottuk, formák, mennyiségek, sorba rendezés. Minden nap különleges finomságok kerültek a reggeliző asztalra és a tízórais gyümölcsfogyasztás kiegészítéséhez. A gyermekekkel közösen készültek a finom krémek, saláták, miközben  finommotorikus képességeik észrevétlen formálódtak (gyümölcs, zöldség, tojás, diótisztítások,  pucolások, szeletelés, keverés, villával összetörés) közben.  A folyadékok közül is lehetett több féle ízvilágot megkóstolni (turmixok, vaníliás tej, gyümölcstea, sékerek gyümölcsök válogatásával). Készültek egészséges sütemények. A napi rendszeres mozgást a csoportszobákban is megfelelő eszközök biztosítják a mindennapokban, melyhez a rendszeres napi 20-30 perces mozgásos tevékenységek hozzáadódnak.  -10 fok alatt minden nap, még csepergős esőben is levegőzni megyünk az udvarra. Szabad mozgások gyakorlása, koordinációs és kondicionális képességek fejlesztése végett is.

A családok pozitív segítségnyújtó támogatása hatására: zöldségek, gyümölcsök, méz, tejtermékek, téli csemegék, aszalt gyümölcsök, magok gazdagították az íz és élmény palettát.

Anyanyelvi játékainkat is vidám formában zöldség és gyümölcs nevek vicces formáinak megalkotása bővítette (Karalábé Kázmér, Paradicsom Piroska, Narancs Nádin, Brokkoli Bianka stb). Csütörtökön a kreativitás és az alkotóképesség jutott szerephez. A beküldött zöldségekből, gyümölcsökből a gyerekek fantáziáját segítségül hívva „keltek életre” a termés bábok. Sárkányok uborkából, répából, narancsból, teknős brokkoliból és banánból, darázs citromból, krumpli héjából és vékonyra szelt jégretekből „született meg”.  Kígyók, gyíkok, unikornisok, madarak, sünök és még megannyi  különleges lény.

Minden csoport a saját munkáiból járult hozzá a „Folyósó Galéria Kiállításhoz”. Az óvodapedagógusok lefényképezték és elküldték a szülők számára, akik méltán büszkék voltak gyermekeik alkotására. Az elkészített munkákat péntek délután lehetett az ötletes kis  „szobrász mestereknek” hazavinni.

Nagyon tanulságos, izgalmas és tapasztalatokban, ismeretekben bővelkedő hetet tudtunk magunk mögött.

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/egeszseg-het-a-rozsakert-tagovodaban