„Kolbászból van a kerítés.”Még a most cseperedő nemzedék számára sem idegen ez a mondás. De vajon honnan származik? Te tudod a választ?

Falunapokon disznóvágás alkalmával, utcabálokon és különböző kirakodó vásárokon is hozzá lehet jutni igazi jó magyar sült kolbászhoz.

Noha az árak változóak, nem olyan összegekig rúgnak, hogy csak a tehetősebbek engedhessék meg maguknak. Ellenben, mégis van egyfajta jóléti fokozója.

kobasicijada-turija-kobasica-kobasice-serbiaphoto-com-jpg_660x330.jpg

Hiszen más nemzeteknél is fellelhető a sült kolbász, ám nem mindegy mit tartalmaz és milyen a formája!

Egy magyar szakácskönyvben fel is hívják a figyelmet a következőre: „…a párba osztott kolbászok nagyon németesek s inkább hasonlítván virslihez, igazi magyar házakban csak fitymálást idézne elő, ha olyan kis silány, araszos kolbászkákat tálalnának az asztalra”

Tízenévekkel ezelőtt a sült kolbász kardinális részét képezte a nációk jólétének. Minél zamatosabb és tetszetősebb sült kolbász került a túrista tányérjára, annál gazdagabbnak tűnt maga az adott ország.

Mára ekkora súlya már talán nincsen, azonban ha finom sült kolbászról van szó, több nemzetnek is
a jó magyar sült kolbászra csorog a nyála!