Hosszas betegség után elhunyt Benkő László – közölte az Omega együttes. A zenekar alapítója 77 éves volt.

Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt – közölte Facebook-oldalán az Omega.

A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad – írják.

Benkő László 77 éves volt.

Benkő László jogász és Barlai Ilona fia. Testvére: Benkő Márta színésznő. Tanulmányait már a fővárosban kezdte el. Középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető.

Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az együttes első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekeljHa én szél lehetnék), trombitán (Trombitás FrédiRégi csibészek), citerán (Kállai kettős), időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett. A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. Presser távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszik, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon. Az Omega 6 – Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók. Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt. A későbbi időkből nehéz biztosan megállapítani, mik tekinthetők az ő alkotásainak, mert az 1976–1987 közötti dalokat kollektíven jegyezték, de legvalószínűbb, hogy Benkő kevés dalt írt az Omegában, de azok általában a legjobbak közül valók.

Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is, leginkább Ihos Józseffel együtt. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője. 2013-tól rendszeresen fellép a Megapolis tribute együttessel, amivel kizárólag az Omega együttes dalait játsszák.

A billentyűst 2017-ben diagnosztizálták májrákkal, ami miatt műteni is kellett, de annak ellenére, hogy el volt keseredve a halál gondolatától, eltökélten dolgozott a felépülésén. A koncertezést sem hagyta abba, nemrég a Blikknek arról beszélt, hogy a raktárkoncerteket azért nem vállalta az Omega, mert sokkal nagyobb showt nyomnának, mint ami ott elférne, de hozzátette, hogy jövő tavasszal remélhetőleg ez is megvalósulhat majd. Benkő 2013-ban az Omega tagjaival megosztva Kossuth-díjat kapott, 2018-ban pedig ugyanígy ítélték oda neki a Fonogram Életműdíját is. A zenészt idén januárban a Magyar Kultúra Lovagjának választották.

                                                                      (Címlapkép – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)