Históriája első NB I-es idegenbeli győzelmét aratta a BMTE labdarúgócsapata

2020. október 2., egy kellemes pénteki nap különleges dátumként vonul be a Budafoki MTE 108 éves történelmébe. Ekkor aratta NB I-es históriája első idegenbeli győzelmét a BMTE, méghozzá a legutóbbi NB II-es pontvadászat aranyérmese, a minket hét ponttal megelőző MTK otthonában. A 2-1-es diadal különleges körülmények között született, Ihrig-Farkas Sebestyén akkor rúgta a győztes gólt, amikor Huszti Andrást már kiállították, és tíz emberrel küzdöttünk.

Mielőtt bárki is félreértés áldozata lenne, nemcsak a 2020–2021-es szezonban, hanem a BMTE egész történetében ez volt az első idegenbeli NB I-es győzelem, a feledés homályába veszett 1945–1946-os idényt is beleszámítva.

A mérkőzést az Új Hidegkuti Nándor Stadionban volt alkalmam végignézni, Kárpáti Tamás barátom páholyában, mintegy húsz vérmes MTK-drukker gyűrűjében. Akik egyébként Skribek Alen gyönyörű, 3. percben szerzett gólja után roppant tárgyilagosan megállapították, hogy a Budafok jobban, stílusosabban futballozik, mint a kék-fehérek. Ám miután Miovski kiegyenlített, sőt, a 81. percben Husztit is kiállította a bíró, vérszemet kaptak vendéglátóim, és harsányan űzték, hajtották kedvenceiket a valószínű győzelembe.

És akkor jött el a 88. perc. Medgyes Szinan elcsípett egy rossz keresztlabdát, és ahelyett, hogy elkezdte volna tartani az eredménnyel együtt, megiramodott az MTK kapuja felé, majd kiugratta Ihrig-Farkas Sebestyént, és a cserecsatárunk 16 méterről, Mijatovics hasa alatt a hálóba bombázott!

Én felugrottam a helyemről, és elkezdtem csápolni, mire a körülöttem ülők, állók igencsak rosszallóan néztek rám. De kit érdekelt mindez abban a pillanatban?! – Hát sajnálom, hogy kellemetlen helyzetbe hoztam – szabadkozott tréfásan a telefonban a gól szerzője, Ihrig-Farkas Sebestyén, immár egy héttel a történtek után, kissé lenyugodva. – Medgyes Szinan jól olvasta a történéseket, lecsapott egy rossz átadásra, én meg azonnal megindultam az MTK kapuja felé, mert éreztem, hogy ebből lehet valami. Legalább hatvan métert futottam, amikor megérkezett az átadás. Tudtam, jó erősen meg kell rúgnom a labdát, aztán lesz, ami lesz. Hát, gól lett belőle, életem eddigi legfontosabb gólja. Óriási elégtétel volt ez nekem, mert igazából ez volt a visszatérésem az NB I-be, ahol öt éve, a Honvédban, Marco Rossi keze alatt már játszottam néhány meccset. De az nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna.

Sebi szülei ott voltak a nézőtéren, a meccs után boldogan ölelték magukhoz hős fiukat, aki meglehetősen kacskaringós pályafutás derekán jutott el csaknem négy éve Budafokra. A Fradiban nevelkedett, majd a Honvédhoz került, a magyar Futball Akadémiára, innen Olaszország következett, majd Szlovénia, s végül Budafok. Szlovén kupagyőztesnek mondhatja magát, de hogy jön ez ahhoz, hogy most győztes gólt rúgott a Hungária körúton?!

Legközelebb a Diósgyőrt fogadja a BMTE, ott folytatható a remek sorozat.

(Ch. Gáll András)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/tortenelmi-siker-a-hidegkuti-stadionban