November 16-án, hétfőtől katonák is segítik a rendőrök munkáját a közterületeken, részt vesznek a közrend, köznyugalom, közbiztonság fenntartásában – jelentette be Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A katonák részt vesznek veszélyhelyzeti szabályok, valamint a kijárási tilalom szabályainak ellenőrzésében, továbbá az egészségügy működőképességét is segítik. „A magyar honvédség minden képességével és eszközével rendelkezésére áll a magyar embereknek, hogy az ország működőképességét és biztonságát, békéjét fenn tudjuk tartani” – mondta Németh.

Az egészségügyben végzett katonai feladatokról szólva azt hangsúlyozta: célja az, hogy az egészségügyi dolgozókra, az egészségügyi rendszerre egyre nehezedő terheket csökkentsék. Amellett, hogy 51 kórházban továbbra is kórházparancsnoki feladatokat látnak el, 93 kórházban kezdik meg a munkát katonák. Szakmai felügyelet mellett dolgoznak és olyan segítséget nyújtanak, amihez nem kell egészségügyi szakképesítés, így elsősorban a betegirányításban, betegkísérésben, testhőmérséklet-méréssel történő beléptetésben, adminisztrációban, számítástechnikai, anyagmozgatási, raktározási feladatokban vesznek részt.

Kétszáz katona pedig egyes kiemelt intézményekben őrzés-védelmi feladatokat lát el.

Németh Szilárd arról is beszélt, hogy a katonák a járvány első szakaszában több mint ezer szociális intézményt, idősotthont fertőtlenítettek, az őszi szünetben 59 oktatási intézményben tették ugyanezt, a jövőben pedig, ha szükség lesz rá, kórházaknál is megteszik.

A rendőrökkel közös járőrözésről szólva azt mondta: hétfőn 14 településen kezdik meg a közös szolgálatot, egyelőre 50 katona vesz ebben részt, de 700-ra fog nőni a számuk. A közös járőrözést azzal indokolta, hogy a magyar állampolgárokkal szemben csak rendőrök jogosultak intézkedni.

Az államtitkár elmondta: a járvány első hullámában is volt ilyen közös járőrözés, szerinte „az emberek megnyugvással vették tudomásul, hogy a katonák az utcán vannak fegyverrel, mert pontosan tudták, hogy ennek oka a közrend és a köznyugalom fenntartása”.

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/egeszseg/201116/koronavirus-matol-katonak-jaroroznek-az-utcakon-es-egyre-tobb-korhazban-megjelennek