Az idén is ingyenesen végzi el a társasházakban a kémények sorvizsgálatát a katasztrófavédelem.

A családi házban élőknek sem kell fizetniük az ellenőrzésért, ha az ingatlan természetes személy tulajdona, és oda cég nincs bejegyezve. A családi házban élőknek azonban meg kell rendelniük a szolgáltatást, de az nem kötelező.

A szilárd anyagok vagy olaj égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat. Mindez elkerülhető azzal, ha mindenki beengedi a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását. Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente. A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetők a kéménytüzek.

Korábban évtizedeken keresztül a FŐKÉTÜSZ végezte a kémények éves felülvizsgálatát Budapesten, majd ezt a feladatot a katasztrófavédelem vette át. A társasházak esetében továbbra is megrendelés nélkül, ingyenesen végzik el a munkát.

A sormunka kizárólag a társasházakban vagy a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező, és a felajánlott első két időpontban ingyenes. Az ismételt értesítés – ha az első időpontban az ellenőrzés a lakó vagy a tulajdonos hibájából nem történt meg – címre szóló, tanúk előtt postaládába helyezett, kapura vagy ajtóra ragasztott írásos értesítővel történik. Amennyiben a lakásba való bejutás még ekkor sem lehetséges, a harmadik kiszállás már díjköteles, és azt a tulajdonosnak kell megrendelnie.

Családi házban élők a 1818-as telefonszámon, a 911-es menüpontban kérhetik a szolgáltatást.

Gazdálkodó szervezetek által használt ingatlanoknál az ellenőrzés – a tüzelő- vagy fűtőberendezés fajtájától függően – évente vagy kétévente kötelező, és térítés ellenében, megrendelésre, a területi kéményseprőipari szolgáltató végzi.

A kéményellenőrzés megrendelésével kapcsolatban részletes információkat találnak a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon.

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/fontos-a-kemenyek-ellenorzese