A maszkviselésen és a távolságtartáson túl nem mindegy, hogy mit eszünk.

A súlyos koronavírus megbetegedések és halálesetek hátterében nagy arányban fedezhető fel a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívbetegség, összefoglaló néven a metabolikus szindróma. A WHO általános étrendi ajánlása azonban még mindig a magas mértékű szénhidrátfogyasztást javasolja.

A COVID-19 világjárvány alatt kevés szó esik egy másik „járványról”, a metabolikus szindróma és elhízás tömeges terjedéséről. A rossz minőségű táplálkozás talán a legjelentősebb faktor a krónikus, életmóddal összefüggő betegségek (pl. elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegség stb.) kialakulásában.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC), az amerikai közegészségügyi intézet a napokban arról számolt be, hogy a COVID-19 súlyosabb eseteinek hátterében meghúzódó két leggyakoribb ok a szív-érrendszeri betegség (68 százalék) és a cukorbetegség (22 százalék).  A maszk-, higiénés és szociális távolságtartási szabályokon túlmenően a CDC adatai szerint az említett alapbetegséggel küzdők körében hatszor gyakrabban kerülnek kórházba a koronavírusos fertőzöttek. A halálozási arány pedig tizenötször magasabb.

Hazánkban eddig 620 (szeptember 3-i adat) halálesetből mindössze 4 elhunyt páciens esetében nem volt igazolható egyik fenti alapbetegség sem (a hivatalos fordulat erre: „alapbetegség nem ismert”), ugyanakkor a többi, 615 halálesetből 248 esetben (40 százalék) szív-érrendszeri, 317 esetben (51 százalék) magas vérnyomás betegség, 121 esetben pedig cukorbetegség a meghatározó alapbetegségek között szerepelt.

Forrás: Index.hu