A Kaspersky kutatói egy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevében folyó, az átlagosnál nagyobb intenzitású adathalász-akcióra derítettek fényt.

Több mint százan kaptak magyar nyelven (rossz magyarsággal) megírt levelet csak csütörtökön és csak a Kaspersky vírusvédelmi eszközeit használó felhasználók körében (Kaspersky Security Network). A csalók az érintettek adatait próbálják megszerezni.

Az orosz kiberbiztonsági cég szerkesztőségünkhöz péntek kora este eljuttatott figyelmeztetése szerint ez egy átlagosnál intenzívebb adatszerző akcióra utal. Bár száz e-mail egy tízmilliós országban nem sok, figyelembe kell venni, hogy a Kaspersky a magyarországi internetezőknek csak egy részére lát rá, sokan más vírusvédelmi megoldást használnak, vagy semmi ilyesmi nincs a gépükön – írja a hvg.hu.

Így valószínűsíthető, hogy napi szinten ezres, vagy akár tízezres nagyságrendben mennek ki a csaló e-mailek.

A csalók adóvisszatérítést ígérve próbálnak személyes adatokat (név, adóazonosító és e-mail) ellopni a címzettektől.

A levél szövege szerint “az idén kifizetett összes adót az online ügyfelek számára ellenőrizték. Az év végén jelentkezzen be az alábbi linkre és hajtsa végre az alábbi lépéseket. Adja meg nevét, vezetéknevét és azonosítószámát, és erősítse meg e-mailjét. Biztosítjuk, hogy jogod van az ebben az évben fizetett pénz visszaszerzésére.”

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/civil/201010/napi-tobb-ezer-e-mail-mehet-ki-nav-neveben-csaloktol