Legszebb ünnepünknek hagyományosan része a díszítés és a csomagolás. Hogyan tehetjük mindezt klímatudatos módon? Töltse ki felnőtteknek és gyerekeknek szóló játékos kvízeinket!

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata a KEHOP-1.2.1-18-2018-00018 azonosító számú, „Változz a jövődért, változz a kerületért” elnevezésű pályázat keretében több tevékenységgel is segíti a lakossági szemléletformálást.

A csomagolás az egyik legtöbb hulladékot termelő ágazat, karácsonykor is ügyelhetünk arra, hogy az ajándékok vásárlásakor ne műanyagba csomagolt terméket válasszunk, ne kérjünk eldobható táskát, zacskót.

Ha egy mód van rá, akkor fényes felületű, műanyaggal kevert csomagolópapírokat ne használjunk az ünnepek alatt. Ezek újrahasznosítása ugyanis nagyon nehéz és költséges, és nem lehet elkülönítve gyűjteni. Az ajándék becsomagolásakor figyelhetünk arra, hogy korábbi csomagolópapírokat, dobozokat, akár újságpapírokat használjunk.

Ha a korábbi ajándék zacskókat elrakjuk és újrahasznosítjuk, akkor mindig lesz miben átadni szeretteinknek a meglepetést, és a környezetet sem terheljük (nem utolsósorban a pénztárcánk is jobban jár). Ha mégis szeretnénk csomagolni, mert a felbontás nagy élmény, akkor válasszunk inkább kizárólag papírból készült csomagolópapírt. A legjobb, ha nem színezett, hiszen ennek előállítása jár a legkevesebb környezetterheléssel, és mi magunk is dekorálhatunk. A papír szelektíven is gyűjthető.

Megfelelően dekoratív megoldás lehet az is, ha textilekkel csomagolunk: kendőbe, vászonzsákokba is csomagolhatjuk az ajándékokat. A családi textilanyagok, szövetmasnik pedig eltehetők jövő évre is.

A csomagok díszítéséhez, összefogásához ragasztó és műanyag kötöző helyett inkább olyan tárgyakat használjunk, amik természetes anyagból vannak, például szövetszalag, pamutfonál vagy kenderzsineg. Természetes díszek, borostyán, fenyőág vagy toboz helyettesíthetik a műanyag masnikat.

Az otthonunk, az ünnepi asztal és a karácsonyfa feldíszítéséhez is találhatunk természetes anyagokat, mint a toboz, fenyőág, narancskarika, fahéjrúd, melyek szépek és illatosak is.

Földünk védelmében tett egész éves odafigyelésünket, tetteinket az ünnepek alatt se felejtsük!

Hogy mindezt tudatosítsuk, kérjük, töltsön ki az ezen a kérdőívekből legalább egyet a karácsonyi időszak alatt, és legalább egy budafok-tétényi ismerősének juttassa el a cikkünket a linkkel:

Klímatájékoztató – vízszennyezés

Klímakvíz – Éljünk hulladék nélkül

Környezettudatossági játékok kicsiknek

Boldog, békés ünnepi készülődést kívánunk!

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/ajandekozzunk-klimatudatosan