Mindenszentek napján az elhunyt szeretteinkre emlékeztünk

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából sokan keresték fel szeretteik sírját. Mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-től ismét munkaszüneti nap.

November 1-je, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, amely eddig Magyarországon a katolikus hívek számára úgynevezett tanácsolt ünnep volt. 2000-től azonban ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé. Ez azt jelenti, hogy az egyház előírása szerint a híveknek kötelező részt venniük a szentmisén. A protestánsok ezen a napon az elhunytakról emlékeznek meg.

Az ezt követő Halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban az emberek gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére.

A keleti egyház már 380-ban megtartotta mindenszentek ünnepét, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki a római Pantheont 609-ben Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte fel. Mindenszentek ünnepe alkalmából Karsay Ferenc polgármester is részt vett a halottak napi egyházi megemlékezésen az Angeli úti temetőben.

(VH)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/halottak-napi-megemlekezes