Hétfőn új eljárásrendet tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírus járványhelyzet kapcsán.

Az új eljárásrend szerint a betegellátó (pl. háziorvos) 24 órán belül jelenti a fertőzésgyanús vagy pozitív laboreredménnyel rendelkező beteg adatait. Az orvos (háziorvos, kezelőorvos) dönthet úgy, hogy a beteget fertőzésgyanúsnak tekinti. Minden olyan beteget, akinél a köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, ízérzéshiány tünetei közül akár egy is jelentkezik, teszt nélkül is fertőzésgyanúsnak tekinthet. PCR tesztet csak akkor kell kérnie, ha a betegnek tünetei vannak és koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt egy igazolt fertőzöttel, illetve járó- vagy fekvőbeteg ellátásra szorul (vagyis kockázati csoportba tartozik).

A gyanús vagy enyhe tüneteket mutató beteget az orvos otthoni elkülönítésre utasítja, de ilyenkor házi karantént nem rendelnek el. Karantént csak a teszttel rendelkezők esetében rendelnek el.

Az új eljárásrendet elolvashatjátok a népegészségügyi központ oldalán.

Az országos tisztifőorvos kedden az új eljárásrendről azt mondta:  ez egy olyan összefoglaló, amely az egészségügyi ellátórendszer, minden hatóság részére valamennyi kérdést, minden a járvány kezdete óta összegyűjtött tudást tartalmaz. Szerepel benne például a háziorvosi ellátási rend, a betegellátási rend. Az egyetlen lényegi változás, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama.

Müller Cecília azt mondta: az eljárásrend szerint a háziorvos minden gyanús esetben kérheti a laboratóriumi vizsgálatot. A tisztifőorvos maga is kérte, hogy ezt minden gyanús esetben tegyék is meg a háziorvosok. A gyanús esetek tesztelése minden esetben térítésmentes.

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/friss