Jövőre kezdődhet el a budafoki kosárlabda- és tornacsarnok építkezése

Január végén beszámolt a Városházi Híradó arról, hogy tornacsarnok épül a Budai Nagy Antal Gimnázium és a Kolonics György Általános Iskola közötti területen. Négy hónap telt el cikkünk megjelenése óta, kíváncsiak voltunk, hol tartanak a munkálatok. Felhívtuk a projekt koordinátorát, Jurás László önkormányzati képviselőt, az Ipartestület elnökét.

Alapvetően a kosárlabda sportág igényeire tervezik a csarnokot, amely azért lényegesen nagyobb lesz, mint egy hagyományos tornaterem. Úgy kell elképzelni, hogy kétszer akkora, hiszen két kosárlabdapálya fér el rajta, ebből adódóan 34×34 méteres csarnoktérről beszélünk. Emellett persze tornacsarnok is lesz, vagy akár még rendezvényhelyszín is lehet, mivel ekkora méretű terem nagyon kevés van a kerületben. És hogyha figyelembe vesszük a szomszédos Budai Nagy Antal Gimnázium, a Kolonics iskola vagy éppen az óvoda igényeit, akkor még nagyon sok mindenre lehet majd használni. 1500 és 1600 négyzetméter között lesz az épület teljes alapterülete, ebből 1100 négyzetméter maga a csarnoktér, a többi a kiszolgálóhelyiségeké.

Az MCXVI Építészműterem Kft. által tervezett csarnok a tetőszerkezet teraszosságával is alkalmazkodik a környezethez. Az épület energetikai rendszere igazi kuriózum lesz, napelemekkel a tetőn, ebből a szempontból is kedvező a tetőszerkezet ferde hajlásszöge. Az épület világítása és erősáramú rendszerei nulla forintból fognak működni, távhőt használnak az épület fűtésére, ami szintén környezetbarát megoldás, és zöldtető kialakítására is mód nyílik.

– Már elkészültek a végleges tervrajzok, most vagyunk az engedélyeztetési folyamat közben – tájékoztatta lapunkat Jurás László (képünkön balra), aki összefogja az egész projektet. – Sajnos a TAO-támogatásra nem tudunk számítani úgy, ahogy terveztük, mivel a koronavírus-járvány miatt a kormány takarékoskodni kényszerült, új beruházásra nem lehet fordítani a társasági adókedvezményből érkező pénzeket, és működési költségek fedezésére is csak az addigi keret felét. Ez érzékenyen érinti a sportegyesületeket, és a mi projektünket is. Így most más lehetőségek után kell néznünk. Konkrétumokat még nem említenék, de intenzív lobbitevékenységet folytatunk.

Mindez a tornacsarnok felépítésének eredeti költségvetését nem érinti, a remények szerint nem kell megnyirbálni a büdzsét.

– Még nem merem megjósolni, sikerül-e összegyűjtenünk a hiányzó összeget, de optimista vagyok – folytatta a projektvezető. – Számítunk a kerület segítségére is. A konkrét kivitelezés kezdete attól is függ, hogy célt ér-e a lobbizás. Nekem az a vágyam, hogy a csarnok kivitelezése az én képviselői ciklusomon belül megoldódjon, 2024 szeptemberére legkésőbb adják át a létesítményt. Azt jelenti, hogy legkésőbb 2022 szeptemberében el kellene kezdődnie az építkezésnek.

(Ch. Gáll András)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/tul-a-tervezesen-forrasokra-varva