A hazai ingatlanpiac elmúlt hónapokban bekövetkezett megtorpanása egyelőre nem is annyira a hirdetési árak csökkenésén érezhető, hanem azon, hogy egyre növekszik az alku mértéke. Az elmúlt időszakban mérsékeltebbé váló érdeklődés következménye az, hogy a keresleti piac kínálativá alakult, aminek következtében az érdeklődők több ingatlan közül válogathatnak, illetve a vásárlásoknál nagyobb mértékű alku érhető el, mint korábban. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban 20 százalékos alkura is akadt példa, ugyanakkor az átlag a korábban említett 5-10 százalék körül mozog – jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Egyelőre tehát még nem tartunk ott, hogy hatalmas alkuk jelennének meg a piacon, ugyanakkor – mint Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője fogalmazott – “az alku egyre természetesebbé válik, az eladók is érzik azt, hogy szélesebb a kínálat és a vevők sem folynak a csapból, így egyre többen belemennek kisebb nagyobb árengedményekbe a sikeres eladás érdekében. És ahhoz, hogy egyáltalán a vevők foglalkozzanak egy ingatlannal, minimum 3-5 százalékos alkuval számolni kell már.”

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyancsak úgy látja, hogy miközben a hirdetési árak esetében nem következett be változás, az alkuk érezhetően nőttek, különösen a panellakások és a nagyobb, korszerűtlenebb házak esetében. Így sem nagyobb azonban a különbség a két kerületben 5 százaléknál az eladási és a hirdetési árak között, s az 5 százalék feletti árengedmények elég ritkák.

Más ingatlanközvetítők nagyobb mértékű alkukról számoltak be. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodavezetője szerint jelenleg a hirdetési és az értékesítési árak között mintegy 10-15 százalékos különbség látszik, habár az is megfigyelhető, hogy egyes érdeklődők ennél komolyabb mértékű alkuval próbálkoznak.

Ugyanerre hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője, aki szerint egy átlagos, 2 szobás, 30-35 milliós kelenföldi panellakás esetében nem ritka a 3-4 milliós alku sem, de az eladók egy ilyen árcsökkentést ritkán hajlandóak elfogadni. Ennek következtében kevés a valós tranzakció, és csak a tényleg motivált eladók tudják értékesíteni most ingatlanjaikat.

Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy a vevők jelentős mértékben próbálnak alkudni, ez azonban nem feltétlenül működik. Az eladó és a vevő szándékainak komolyságától és az ingatlan paramétereitől függ, hogy végül sikeres lesz-e a tranzakció. Általában, ha komoly ajánlat érkezik egy ingatlanra, akkor sokszor sikerül egy mérsékeltebb árban kiegyezni az érdeklődővel. Talán azért is, mert sokakban ott motoszkál a kétely, hogy lesz-e a második komoly érdeklődő a jelenlegi piaci helyzetben.

Azon eladók persze, akik tényleg el akarják adni az ingatlanukat, belemennek az alkuba a vevővel, és csökkentik az árat, így aztán árcsökkentési hajlandóság esetében általában sikerül is az értékesítés – mondta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan észak-budai irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor arra is akad példa, hogy amikor már sikerült megállapodnia a vevőnek és az eladónak, a vevő mégis visszalép a vásárlástól. Ennek jellemzően az az oka, hogy a vevők arra számítanak, később még tovább fognak ereszkedni az árak – tette hozzá.

Ennek ellenére nincs más lehetőség az eladásra, mint az ár csökkentése, ugyanis, mint az ingatlanközvetítő jelezte, azok az ingatlanok, melyeket a közelmúltban eladtak, kivétel nélkül a korábbinál mérsékeltebb áron találtak maguknak új tulajdonost. Azt is megjegyezte, hogy ezek jellemzően az olcsóbb kategóriába tartozó, alacsonyabb négyzetméterárú ingatlanok.

Ugyanezt említette Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője, aki úgy látja, hogy azok az eladók, akik ragaszkodik a magasabb árhoz, nem tudják eladni ingatlanjukat, így az ő esetükben azt tapasztalni, hogy egy idő után inkább visszalépnek az értékesítéstől, illetve akadnak olyanok is, akik úgy döntenek, hogy inkább jövő év tavaszára halasztják az eladást, hátha addig javul a helyzet.

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/uzlet-szolgaltatas/201215/mennyi-most-az-annyi-no-az-alkuk-tere-budapesti-ingatlanpiacon