Kezdési időpont: 2020. december 05. 17:00

Esemény vége: 2020. december 05. 18:30

                           helyszín: Budapest Bornegyede – Budafoki Pincejárat Facebook oldalán

Szalai Gyula sommelier és Daróczi Károly a borvacsorák mestere nem kevesebbre vállalkozik, minthogy az online térben avasson be minket a Budafoki Borlap tételeiből összeállított borválogatásba és a hozzá illő ételek világába.

A borok előzetesen megvásárolhatók Bitai Gergely sommelier-től, hogy mindenki az otthonában is kipróbálhassa az ízeket.

A tételek külön-külön, de kedvezményes áron, csomagban is megrendelhetők a bitai.gergely@gmail.com címen vagy a +3620 414 0474-es telefonszámon.

Törley Reservée Brut

2,800 Ft

Várszegi Irsai Olivér-Sárgamuskotály 2019

1,600 Ft

Katona Cabernet Franc rosé 2019

2,200 Ft

Sauska Cuvée 7 Siklós 2015

9,800 Ft

kedvezményes csomag ár

14,900 Ft

Házhozszállítás:

A teljes csomag megvsárálása esetén ingyenes házhozszállítás a XXII. kerületben.

Kevesebb tétel esetén 500 Ft a XXII. kerületen belül.

  • Daróczi Károly:

“ 15 éve kerültem közel a BORHOZ, egy jó barátom Szalai Gyula sommelier óriási segítségével és jóvoltából. Akkoriban nem szerettem a bort. Ő azonban közel 2 évig kóstoltatott velem fantasztikus nedüket a világ sok tájáról. Egyszer csak egy fantasztikus, vastag, érett, elképesztő gyümölcsökkel teli argentín Malbecet kóstolva olyan hatás ért mint még soha azelőtt, szerelmes lettem a BORBA s ez a szerelem máig tart.

7 éve tartok borkóstolókat és nagy hangsúlyt fektetek arra hogy a borok mellé kínált falatok tökéletes párost alkossanak ! Hiszem, hogy a jó bor és a jó étel kombó olyan fantasztikus élményt adhat nekünk, felnőtt embereknek, mint a gyerekeknek a játszótér, hiszen a játékosság bennünk van, a sajátunk.”

  • Szalai Gyula:

Elismert borász- sommelier oktató. Magyarországra akkreditált nagykövetek, a külföldről állami meghívásra hazánkba érkező legfőbb ügyészség vendégei számára rendszeresen tart a magyar borokhoz kapcsolódó sommelier és borbemutatót. Szakmai múltja során a budafoki borászképzésben másfél évtizede vesz részt, évekig a budafoki Borkatakomba és a Palace catering neves sommelierje volt, jelenleg a Savoyai Borpáholy sommelier-üzletvezetője.

Kísérő étel javaslat: Főtt-füstölt sonkába tekert mozzarella pici olajon pirítva, fügés sárgabarack szósz, tépett rezgős saláta (vagy rukkola )

New York steak, láva só, szarvasgomba pesto, szilvalekváros vörösborszósz, szilvás rétes, borsócsíra

Receptek:

Főtt-füstölt sonkába tekert mozzarella pici olajon pirítva, fügés sárgabarack szósz, tépett rezgős saláta (vagy rukkola ) :

A feldarabolt mozzarellát betekerem egy szelet, jó minőségű főtt-füstölt sonkába, s nyársat készítek belőle. A nyársat nagy hőmérsékleten kevés oliva

olajon megpirítom, de vigyázok hogy a sajt ne olvadjon meg. Tépett rezgős saláta levelekkel kínálom és egy a borhoz is jól passzoló sárgabarack szósszal. A szósz készülhet konzerv barackból is – kevés karamellt készítünk amihez hozzáadjuk a negyedbe vágott barackot, majd fehérborral és keveset a barack levéből is hozzáöntünk, vigyázva kevergetjük hogy a gyümölcs ne essen szét.

New York steak, láva só, szarvasgomba pesto, szilvalekváros vörösborszósz, szilvás rétes, borsócsíra :

A nagy vörös cuvée-k jó barátja egy vastagabb íztónusú marha steak.

A New York steaket magas hőmérsékleten , kevés olivaolajon, oldalanként 1,5 – 1,5 percig pirítom és csak akkor sózom és borsózom amikor megfordítom a szeletet. A pirítás után 15 percig pihentetem, ezután rácsra teszem, és 5-6 percig beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe. A sütés után újra serpenyőben, 1 percig olvasztott vajjal locsolva megfürdetem. Ízlés szerint sóval borssal megszórom, s szeletelés előtt fóliával letakarva pihentetem. A lávasó és a szarvasgomba pesto fantasztikusan telíti a falatot. Vörösborszószhoz kevés szilvalekvárt, vagy aprított aszalt szilvát adok , s kevés kukoricakeményítővel besűrítem.

A bor fontos jellemzője a vastag gyümölcsösség, s ez nagyon szép találkozás a szilvás rétessel.

forrás: http://bornegyed.hu