A II. világháború nem csupán a harcolóktól, de a civil lakosságtól is súlyos áldozatokat követelt. A civilek ellen elkövetett erőszakos cselekmények közül, bár a társadalmi emlékezet részét képezik, a legkevesebbet a nőkkel szemben elkövetett erőszaktételekről tudjuk. Ezen kíván változtatni a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete elnevezésű projekt.

Budapest Főváros Levéltára évek óta gyűjti a családi múlt írott és képi emlékeit. A több generáción keresztül megőrzött dokumentumok nemcsak a családtagok számára lehetnek értékesek, de sokszor egy adott korszak mindennapjairól szinte csak ezek a források tudósítanak.

A Fővárosi Önkormányzat Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjének (www.elhallgatva.hu) részvevőjeként keresünk olyan személyes vagy családi iratokat és irathagyatékokat (napló, levelezés, feljegyzés, visszaemlékezés, interjú, bármely hivatalos jellegű irat vagy okmány, fotó stb.), amelyek a 20. század háborúit és forradalmait átélők mindennapjaiba engednek bepillantást. Szeretnénk megismerni és az utókor számára megőrizni történeteiket, többet megtudni arról, hogy a fegyveres konfliktusok következtében miként változott meg a civil társadalom élete, a fővárosban élő emberek, férfiak, nők és gyerekek hogyan élték meg, hogy az erőszak mindennapjaik részévé vált.

Kérjük, amennyiben ilyen tárgyú személyes vagy családi forrásokkal rendelkezik, értesítse Budapest Főváros Levéltárát. (Lukács Anikó, lukacsa@bparchiv.hu, 06-1-298-7595, 06-30-292-8823)