A Kempelen Farkas Gimnázium tanulója, Kónya Júlia szép sportsikereket ér el

Születése óta Nagytétényben él kerületünk díjlovagló büszkesége, Kónya Júlia. A fiatal leányzó a 2020. szep-tember 18. és 20. között megrendezett Magyar Póniklub Szövetség Országos Bajnokságon korcsoportjában a haladó díjlovaglás egyéni országos bajnoka lett Neapolitano XXV-24 nevű lovával. A csapatbajnokságban az Ördöglovas SE tagjaként bronzérmet szerzett. Júlia gyerekkora óta a lovak bűvkörében él, heti négy edzéssel készül az érdi Frank Lovardában. Az iskola és a sport mellett nincs sok szabadideje, a kötelesség és a hobbi ki is tölti az életét. A Duna-partot kedveli leginkább a környéken. Bemutatkozik Kónya Júlia. Álljunk meg egy lóra!

– Hogyan jött a képbe a lovaglás? Családi indíttatás, az állatok szeretete, vagy mi vezetett el a lovakhoz, a lovagláshoz?

– Kiskoromtól kezdve nagyon érdekeltek a lovak. Bárhol láttunk lovakat, meg kellett állnunk megnézni őket. A lovas könyvek is tetszettek, és látva a lovak iránti vonzódásomat, szüleim elvittek egy lovardába, és ottragadtunk.

– Hol és milyen rendszeresen lovagolsz? Van olyan edző, szakember, akit érdemesnek tartasz arra, hogy név szerint megemlítsük?

– Heti négyszer van edzésem Érden a Frank Lovardában. Sokat köszönhetek edzőmnek, Menyhárt Ildikónak, aki már hat éve foglalkozik velem az Ördöglovas Sportegyesületben.

– Kipróbáltál más lovas sportokat, például a lovaspólót? Esetleg gondolkoztál azon, hogy a lovaglást beágyazva más sportok között kipróbáld az öttusát?

– A díjlovaglás mellett díjugrató edzéseim is vannak. A közeljövőben szeretnék ugrószámokban is versenyezni. Érdekel még a tereplovaglás, és lovastusa is. Bár úszni és futni is tudok, az öttusán még nem gondolkodtam.

– Vannak komoly terveid a lovaglással kapcsolatban? Megfelelő színvonalúak a hazai körülmények az ideális felkészüléshez?

– Szeretnék rangos hazai és nemzetközi versenyeken indulni. Ehhez még nagyon sokat kell tanulnom, és szükségem lesz egy megbízható lóra.

– „Civilben” mivel foglalkozol, van más hobbid, vagy annyira leköt a suli és a lovaglás, hogy semmi másra nem jut időd?

– A Kempelen Farkas Gimnázium 6. osztályos tanulója vagyok. Az iskola és a lovaglás mellett nem sok szabadidőm marad, de szívesen olvasok és kirándulok.

– Milyen kapcsolat fűz a kerülethez?

– Születésem óta Nagytétényben élek, a kerületben járok iskolába. A kedvenc helyem a kerületben a Duna-part.

(Sz. L.)

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/dijlovaglo-tehetseg-nagytetenyben