A BKV sofőrjeit egyre több inzultus éri, többnyire a maszkviselési kötelezettség miatt. Nemrégiben például egy őrjöngő utassal gyűlt meg a baja a sofőrnek a Thököly úton, mert az utas nem volt hajlandó maszkot viselni – írja a Magyar Narancs.

A sofőr megelégelte a helyzetet és a BKV-tól kért fizikai védelmet: “Elég volt. Vagy legyen minden buszon egy őr, ellenőr, bárki, de a munkám így ebben a formában biztonságosan végezni nem lehet, nem tudom. Semmilyen eszköz, semmilyen jogom, jogunk ahhoz, hogy megvédjük magunkat. Egy ilyen eset után, ami sajnos kezd mindennapossá válni, vezessük biztonságosan, legyünk türelmesek és udvariasak az utasokkal” – mondta a narancs.hu-nak a sofőr.

A sofőr panaszára a BKV azt válaszolta, hogy ugyan az utóbbi időszakban a járművezetők napi szinten számolnak be a maszkviseléséhez köthető apróbb szóváltásokról, havonta csupán néhány esetben kerülnek intézkedést igénylő konfliktushelyzetbe az utasokkal, illetve másik gépjármű vezetőjével.

A BKV a diszpécserektől és az utasoktól várja el a konfliktusok kezelését, mondván, a hatóság értesítésében az utasok is segíthetnek.

A rögzített esetek alapján a járművezetői bántalmazások száma az év első kilenc hónapjában emelkedett 2019-hez képest. A járművezetőket ért bántalmazás közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, amely akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Súlyosabbnak látja a helyzetet a járművezetőket képviselő szakszervezet vezetője. Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke szerint egyre gyakoribb a verbális támadás a járművezetők ellen. Kollégái munkája pszichikailag megterhelőbb lett az elmúlt hónapokban, járműveik állapota pedig egyre rosszabb.

A járvány idején átmeneti megoldásként szeretnék visszaállítani a sofőrök elkülönítését: szeretnék elérni, hogy az első ajtós felszállást szüneteltessék, a sofőrök mögötti részt fizikailag lezárják, ahogy tavasszal történt.

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/201027/orjongenek-az-utasok-maszkviseles-miatt-vedelmet-ker-buszvezeto