Október 25-én, vasárnap hajnali 3-kor 2 órára kell visszaállítani az órát, ekkor kezdődik a téli időszámítás.

Uniós népszavazás volt két éve arról, eltöröljék-e az óraátállítást. A döntő többség igennel szavazott. Az Európai Parlament (EP) később a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött. Ez a döntés nem végleges: az EP-nek a tagállami kormányokat tömörítő uniós testülettel, az EU Tanácsával is meg kell állapodnia. A dátumokról és az óraátállítás eltörlésének részleteiről az Európai Parlament és az EU Tanácsa közösen fognak dönteni.

Az egész Európában eddig egységesen alkalmazott óraállítási módszer alapja, hogy március 21. és szeptember 21. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak az éjszakáknál. Minél inkább egybeesik a lakosság ébrenléti ideje (a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak) a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

Az alternatív időszámítást elsőként az Egyesült Államokban, 1916-ban vezették be – energiatakarékossági okok miatt. A vélemények ma már megoszlanak abban, hogy megtakaríthatunk-e energiát az óraátállítással.

forrás: https://22.kerulet.ittlakunk.hu/civil/201012/ne-feledd-oktoberben-kell-allitani-az-orakat