A múzeumról

A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.

Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 135 évet meséli el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont múzeumi szakasza. Korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthetünk be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe. Bemutatásra kerül a Chevaliers Törley Pezsgőrend, 1886-tól a François család relikviái, továbbá az 1955-ben létesült Hungaria Pezsgőpincészet is. A gyűjtemény célja, hogy átfogó színtere legyen mindennek, ami a pezsgőzéssel kapcsolatos, egy helyen összegyűjtve az összes érdekességet, egyedi információt. A gyűjtemény nemcsak tartalmában, de külsejében is valódi különlegességnek számít. A kiállítótérbe lépve máris egy pezsgős dugó belsejében találjuk magunkat, amelyből egy pezsgős palackba, majd egy pezsgős pohárba sétálhatunk át. Ez a páratlan, újszerű formavilág a tárlatot még egyedibbé és felejthetetlenebbé teszi.

A Törley Pezsgőpincészetnél alkalmazott pezsgőkészítési metódusok megismertetését az érdeklődőkkel, szintén feladatául tűzte ki a Pezsgőpincészet vezetése, a Törley Gyűjtemény megvalósításakor. A pincerendszer ódon falai közt, autentikus helyszínen tudhatják meg a látogatók, hogy hogyan is készül e nemes ital.

A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont 2012. június 16-án a Múzeumok éjszakáján nyitotta meg kapuit.

Sacelláry-kastély

A szecessziós stílusú kastélyt Sacelláry György 1898-ban építette leánya, Irén számára. Irén a pezsgőgyáros Törley József felesége volt, akinek a szomszédos birtokon állt kastélya. József és Irén halála után a Sacelláry család elvesztette a birtokot, az épületben szanatórium és tüdőgondozó intézet működött. A kastélyt 1987-ben a Magyar Hitelbank Rt. vásárolta meg, és újította fel az eredeti tervek alapján. Azóta az ingatlan magántulajdonban áll, és rendezvények helyszínéül szolgál.

Az impozáns, mesebeli megjelenésű kastély Budafok egyik eldugott, romantikus zugában található. A bejárattól folyosó vezet a nagyterembe, ahol a Sacelláry család faragott címere látható, innen lehet eljutni a földszinti termekhez, illetve az emeletre. A kastély belsejét szecessziós faburkolat, faragott korlátok, gipszstukkók és Róth Miksa színezett, savmaratott ólomüveg ablakai díszítik, melyek az építés óta eltelt száz évben is épségben megmaradtak.

A kastély körüli kéthektáros angolparkot Sacelláry Irén gesztenyefákkal és egyéb díszfákkal ültette be, melyek közt ösvényeken lehet sétákat tenni. A parkot hatalmas kőkerítés veszi körül. Az elegáns és hangulatos ingatlan egyaránt alkalmas külső és belső helyszínű rendezvények megtartására.

forrás: www.torleymuzeum.hu , http://www.sacellary.hu