Először tisztázzuk le mik is azok a ketonok
A zsíranyagcsere melléktermékei, amiket elégetve nyernek energiát az aktív szövetek – mint például a szív, az agy, és az izom is. Mennyiségük és felhasználásuk mértéke függ a szervezetünk inzulin és glukagon szintjétől is. Utóbbi aktiválja a lipázt, ami a zsírszövet zsírbontó enzime; és így indul be a lipózis – azaz a zsírok lebontásának folyamata.

Ahhoz, hogy a ketogenezis felgyorsuljon a vércukorszintnek 50 és 60 mg/ml között kell lennie, az inzulin szintet pedig le kell redukálni minél inkább nullára.

Az inzulin szintet úgy tudjuk ebbe az irányba befolyásolni, hogy odafigyelünk a napi szénhidrát bevitelre – 30 gramm alatti mennyiségről beszélünk, amit ha tudunk tartani, a harmadik napon beindul a folyamat. Az edzéssel pedig megalapozhatjuk a fokozottabb ketontest kialakulást.

Az agyunknak 2-3 hétre van szüksége, hogy a glukóz helyett javarészt ketonokat használjon. A hal félék fogyasztása magas ásványi anyag és vitamin tartalma miatt serkenti a ketózist.

A diéta alatt sajtféléket, tojást, diófélék, bogyós gyümölcsök, és hús is bátran fogyasztható. Ha mindent jól csináltál, már az első hét után tapasztalnod kell a változást – hacsak nem abba az elhanyagolható százalékba tartozol, akiknek a szervezete nem fogékony erre a fajta diétára.