Egyéni vállalkozóként ez egy rendkívül kedvező adózási forma, ám szigorú kritériumoknak kell megfelelni hozzá – mint például bevételi nyilvántartást kell vezetni, mindennemű a vállalkozásba befolyt összegről. A precizitás azonban tényleg kifizetődő, mert KATÁ-snak lenni kimondottan pénztárcabarát.kata.png

Nagy változás a tavalyi évhez képest, hogy KATÁ-sként megváltozott a főállású- és a mellékállású kis-adózó fogalma. Ezt azért látta jogosan szükségesnek a kormány, hogy aki a főállásában már leadózott, annak a mellékvágányon már ne vonják le újra a járulékokat. Ehhez mérten, a főállású KATÁ-soknak továbbra is 50 ezer forintot kell leadóznia minden hónap 12-ig, a mellékállásúaknak pedig mindössze a felét, 25 ezer forintot.

Ami szintén KATÁ-zásra sarkall, hogy már nem kikötés egy munkahelyen ledolgozni a heti 36 órát. Ha valaki több talpon áll, összeadódnak a munkaviszony ledolgozott óraszámai.

De ami miatt még kedvezőbb KATÁ-snak lenni idén, hogy 2017. január 1-től már 12 millió forintos éves bevételig engedélyezi ezt a fajta adózást a törvény. Ez a határ tavaly csupán 6 millió forint volt, így igen nagy engedményt tett a törvénymódosítással a Kúria. Ráadásul, ha nem éri el a bevétel az éves 8 millió forintot, alanyi jogon adómentesség kérhető.blog-2.jpg

Tehát idén KATÁ-sként a következőképpen alakul
a leosztás a 12 milliós határnál:
– főállásban nettó 11.345.000 forint,
– félállásban nettó 11.645.000 forint.

Vajon hol lehet a csavar? Mégis miért éri ez meg a kormánynak?
A válasz egyszerű: mert biztos bevételi forrást biztosítanak a KATÁ-sok az államnak. Ezért cserébe nem folytja meg a kis-adózókat, minek okán a KATA adózással az egyéni- és kisvállalkozók is biztos megélhetést remélhetnek – így a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad.