Hogy juthat egy Down-szindrómás fiú a Spartan Race-re, akit még az edzőteremből is kitiltanak?

A Spartan Race egy húszféle akadállyal ellátott 7 km hosszú pálya, amibe több edzett embernek is néha beletörik a bicskája. Rengeteg kemény munkába fektetett idő, kitartás, és vasakarat – néhány tulajdonság, ami egy Down-szindrómás srácban, Mikó Attilában mind megvan ahhoz, hogy betegsége ellenére teljes életet élhessen.

A 34 esztendős fiút tavaly kitiltották egy edzőteremből. Egy személyi edző, Szalmásy Balázs felháborodásának hangot adva felkereste a Mikó családot, és elvállalta Attila edzését. Hamar összebarátkoztak, és mikor Balázs felvetette az ötletet, hogy Attilát felkészítené a Spartan Race-re, éltek a lehetőséggel.

Akkor még a személyi edző nem sejtette, hogy nem a nulláról kell indulni, hanem a mínusz sokadikról. Ugyanis, Attila baba korában nem tanult meg kúszni, nem tudott térdelni, és az egyensúly érzéke sem volt túlzottan kifejlődve. Emellett diabétesszel küzd, látás- és hallássérült is.

A fiú, aki fekvésből abszolút nem tudta az első edzésen kinyomni magát, mára több mint egy percig képes tartani a plank pozíciót. Fáradhatatlan önszorgalmának, és személyi edzőjének odaadó munkájának érdeme, hogy a kezdeti heti 2 edzésből eljutottak a heti 4-re – amiknek Attila minden percét szenvedéllyel csinálta végig. 

Voltak ugyan a versenyen olyan akadályok, amiket betegsége miatt a Down-szindrómás fiú képtelen volt teljesíteni. Ám a kihagyott részek kompenzálásául lerótt 30 darab 5 ütemű fekvőtámasz javát szépen megcsinálta!

És néhány ponton edzője, vagy 1-1 önkéntes dolgozott helyette a 7 km-es szakaszon, hogy végig tudja csinálni a távot.

spartan4.jpgSzeretnének indulni a következő versenyen is, és addigra igyekeznek Attila súlyát 120 kilóról 95-re ledolgozni. Annyi akaraterő szorult ebbe a fiúba betegségei ellenére, hogy biztosan eléri a személyi edzőjével közösen kitűzött célokat!

Te utána tudnád csinálni?