Nagytétény központjához közel, a Petőfi Sándor utcában található az a Szent Flóriánról elnevezett artézi kút, amelynek frissítő vize nemcsak a környékbeliek körében népszerű. Azaz csak volt, hiszen a forrás jelenleg nem működik, ami miatt sokan megkeresték az önkormányzatot.

A Petőfi utcai artézi kút magántulajdonban lévő ingatlanon épült meg, a helyi emlékezet szerint a múlt század első felében, és néhány évvel ezelőtt nagytétényi civilek újították fel. A Szent Flórián-kútról sok legenda kering, ami nemcsak a kerületiek, hanem a távolabbról érkezők számára is népszerűvé tette annak vizét, így gyakran még késő este is várnia kellett annak, aki meg szerette volna tölteni palackját.

Néhány hónapja azonban nem működik a kút, amely miatt sokan az önkormányzathoz fordultak, azt feltételezve, hogy a kerület vezetése döntött a forrás elzárásáról. Mivel azonban az önkormányzat nem tulajdonosa az ingatlannak, sem nem építtetője vagy fenntartója, nincsen jogi lehetősége arra, hogy döntsön a kút üzemeltetéséről, annak nyitva- vagy zárvatartásáról — azaz nem a kerület vezetése záratta el a kutat.

Az önkormányzat független álláspontja szerint szólnak azonban érvek a kút átmeneti lezárása mellett is, hiszen a kútnál gyakran nagy — sokszor idősekből álló — sorok alakultak ki, amely a járvány időszakában teret adhat a fertőzésnek.

Fotó: Horváth Tamás

forrás: https://budafokteteny.hu/hir/nem-uzemel-a-nagytetenyi-artezi-kut