Egy budafoki idős asszony fia tartozása miatt veszítette el a házát. A Budafoki-Felsővárosi Jézus Szíve Plébánia értesítette a helyzetről az önkormányzatot, amely azonnal az asszony megsegítésére sietett, így sikerült egy idősotthonban elhelyezni őt.

 

A 92 éves asszonyt a kilakoltatás fenyegette, fia hitelfelvétele miatt házát árverezésre bocsájtották. Az édesanya kezességet vállalt a hitel felvételekor, és miután fiát elvesztette, nem tudta fizetni a tartozást., így önhibáján kívül a végrehajtókkal találta szemben magát a felhalmozott adósság miatt.

Noha az ingatlan nem önkormányzati bérlakás, hanem magántulajdon, a Szociális Szolgálat és a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ segítő munkatársai, amint értesültek a helyzetről, felajánlották a segítségüket. Sajnos az idős hölgy azt gondolta, hogy mert születése óta a házban élt, elegendő indok lesz ahhoz, hogy valahogy megtarthassa a házat és minden önkormányzati segítséget elutasított, holott a segítő kollégák kitartóan, többször is felkeresték a fedél nélküliséggel veszélyeztetett hölgyet. A kilakoltatás előtt álló idős néni hallani sem akart sem  ideiglenes elhelyezésről, sem pedig az idősek otthonáról.

Amikor a tartozás ilyen mértéket ölt és többszöri figyelmeztetés ellenére sem történik semmi az adósok részéről a végrehajtó, mégha empatikusan is áll az ügyhöz sem tud mást tenni, mint a dolgát. Megkezdi a kilakoltatási procedúrát.

A lakáskiürítéssel az idős hölgy számára is nyilvánvalóvá vált, hogy önerőből, természetes támasz híján nem tudja megoldani helyzetét. Így az önkormányzati segítséget végül igénybe véve egy közeli idősotthonban kapott elhelyezést a múlt héten. az idősotthoni elhelyezésig tartó pár napban a helyi plébános ajánlotta fel és biztosította elszállásolását.

Az ügy szomorú és tanulságos, de végül is önkormányzati segítséggel a néni beköltözött az idősotthonba és remélhetőleg hamar beilleszkedik majd.

forrás: https://budafokteteny.hu